İKİNCİ OCAĞA YARGI ‘DUR’ DEDİ

Honaz’da dağ yamacına kurulan kalker ocağından kopan kaya parçalarının tepelerine yağdığı Aşağıdağdere köylüleri hukuk zaferini kazandı. ÇED gerekli değildir raporuna karşı başlatılan hukuk mücadelesinde proje yargı kararıyla iptal edildi. 

Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Aşağıdağdere köyünde, 2009 yılında dağ yamacına kurulan kalker ocağı vatandaşların kâbusu oldu. Ocakta yürütülen çalışmalar sırasında kopan kaya ve taş parçaları köydeki evlerin üzerine defalarca yuvarlandı. Dev kayalar evlere zarar verdi. Korkuyla yaşayan Aşağıdağdere köylüleri bölgede ikinci ocak projesiyle şoke oldu. Özel bir şirket aynı alanda kalker ocağı işletmesi açmak için ÇED gerekli değildir kararını yargıya taşıdı. Vatandaşlar mevcut şirket ile ikinci girişim arasında bağ olduğunu savundu, projenin gerçekte kapasite artırımı olduğunu ileri sürdü. Aşağıdağdere köylüleri hep birlikte Denizli Adalet Sarayı’na giderek projenin iptali için yargı sürecini başlattı. 21 mülk sahibi şikayetçi oldu. 

Aşağıdağdere

PROJE İPTAL EDİLDİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne karşı Denizli İdare Mahkemesine açılan dava tamamlandı. Karar gerekçesinde sürece ilişkin raporda, projenin etki alanı ve çevresel etkilerine ilişkin incelemenin yeterli olmadığı kanaati oluştuğuna dikkat çekildi. Projeye ilişkin raporda saha gerçeklerinin yeterince açıklanmadığı, kaya düşmelerini önlemeye yönelik uygulanacak projede fizibilite yapılmadığı, projenin doğal kaynaklara olumsuz etki yapacağı, orman bütünlüğünün bozulacağı, bölge halkının olumsuz etkileneceği ve demografik yapıya etki edeceği kaydedildi. Mahkeme kararında dava konusu işlemi iptal etti ve projeyi durdurdu. 

Aşağıdağdere

YAŞAM HAKKI SAVUNULDU

Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyesi avukat Hasan Ozan Orpak karardan memnun oldukları belirterek; “Mahkeme hukuksuzluğu önledi. Yaşam hakkı savunuldu. Bölgede mevcut taş ocağı kaynaklı çok ciddi sorunlar var. Henüz bu sorunlar ortadan kalkmadan, vatandaşlar için güvenli bir yaşam alanı tesis edilmeden benzer durumlara yol açabilecek ikincil bir projenin ortaya atılması son derece anlamsızdır. Köylülerimizle birlikte yürüttüğümüz hukuk mücadelesini kazandık. Bundan sonra da Aşağıdağdere halkı ile birlikte mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz” diye konuştu. 

Aşağıdağdere