O KUYUYA 160 TON BETON DÖKÜLDÜ
Sarayköy’de patlayan jeotermal kuyusunun 160 ton beton dökülerek kapatıldığı ortaya çıktı. Sarayköy Belediye Başkanı Konya vatandaşlara video ile seslendi, ilçe için sağlık taraması istedi, iki bakanlığı göreve çağırdı.
Denizli’nin Sarayköy ilçesi, Gerali mevkiinde jeotermal sondajı sırasında kontrolden çıkan ve yaklaşık 15 gün boyunca kaynağını yüzeye fışkırtan kuyu nihayet kontrol altına alındı. Başta kuyuyu açan şirket çalışanları, Maden Tetkik Arama kurumu uzmanları ve çeşitli kuruluşların destek verdiği operasyonda kuyunun nasıl kapatıldığı da ortaya çıktı.
Patlamanın ilk gününde kuyuya beton dökülmek istenmiş fakat başarılı olunamamıştı. Ekiplerin kuyuyu yine beton dökerek kapattığı ortaya çıktı. Kontrolden çıkan kuyuya 160 ton beton döküldüğü, 600 metreye kadar kuyunun güvenliğin sağlandığı ve hiç kaçak kalmadığı öğrenildi. Ekipler bölgede çalışmalarını sürdürürken tam bir güvenlik sağlamak amacıyla operasyonlarını sürdürüyor.
SOSYAL MEDYADAN SESLENDİ
Diğer yandan Sarayköy Belediye Başkanı Mehmet Salih Konya vatandaşlara sosyal medyadan seslenerek, hukuki olarak haklarını aramak isteyenlere yardımcı olacaklarını söyledi. Kuyunun kapatılmasının ardından bir video hazırlayan Konya, “Hep beraber sıkıntılı bir süreç geçirdik. Operasyonlar bitmek üzere. Kuyu kapatıldı. Ekiplerin yaptığı müdahale sonuç verdi. Gaz salınımı ve ses sorunu sona erdi. Nihai olarak sorun ortadan kalktı” dedi.
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Konya sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimize geçmiş olsun. Vatandaşlarımız çok sıkıntı çekti. Hepsinin farkındayız ve gözlüyoruz. 15 gün boyunca hummalı bir çalışma oldu. Patlama nedeniyle yaşanan sıkıntıyı gidermek kolay olmadı. Onlarca çalışanın emeğinin zayi olmaması bizi mutlu etti. Onlar da zor zamanlar geçirdi. Vatandaşlarımız ise çok yıprandı. Hem gürültü, hem koku büyük sıkıntı yaşattı. Çok şükür an itibariyle bu süreç ortadan kalktı”
AÇIKLAMA YAPILMAYIŞINI ELEŞTİRDİ
Süreç boyunca resmi makamların açıklama yapmadığına dikkat çeken Konya; “En büyük sıkıntımız bir açıklamanın olmamasıydı. Bunun muhatabı biz olmamamıza rağmen vatandaş bu süreçte bizden bilgi aldı. Her şey bitti diyemem. Özellikle kuyu kirlilik oluşturdu. Evlerin camına korkuluğuna kadar sıkıntı yaşandı. Vatandaşın psikolojisi bozuldu. Bunun bir yaptırımı olur mu bilemem. Çevre Bakanlığı ve sağlık Bakanlığı ile firma yetkililerine yönelik kanuni haklarınızı arayabilirsiniz. Özellikle patlama sırasında her iki bakanlığı bir açıklama yapmaması vatandaşı tedirgin etti” ifadelerini kullandı.
SARAYKÖY İÇİN TARAMA İSTENECEK
Konya şu şekilde devam etti: Vatandaşın sağlığında bir sıkıntı olur mu bilmiyoruz. Takipçisi olacağız. Sarayköy için detaylı bir tarama talep edeceğiz. Kurumları bu saatten sonra görevlerini yapmaya davet ediyorum”