DENİZLİ'DE SUYA KADEMELİ İNDİRİM

Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ Genel Kurulu'nun mayıs ayı oturumunda su fiyatlarında indirim yapılması görüşüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Nuri Çavuşoğlu'nun seçim döneminde söz verdiği suya yüzde 50 indirim vaadi meskenler ve yüzde 30 indirimle sınırlı kaldı. Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan meskenlerde ilk kademe için 12 tona kadar su fiyatının yüzde 30, 13-25 ton arası için yüzde 10 indirilmesi yönündeki raporu oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Nuri Çavuşoğlu, DESKİ'nin mali tablosu yüzünden indirimi yüzde 50 yapamadıklarını söyledi.

 

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğünün Genel Kurulunda DESKİ'nin 2024 yılı ücret tarifesi görüşüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu'nun kampanya dönemi vaatlerinden biri olan suya yüzde 50 indirim konusunda meclise verilen teklif Plan ve Bütçe Müdürlüğünde görüşüldükten sonra meclisin görüşüne sunuldu. 

Komisyon raporunda su tarifesinin meskenler için ilk kademe olan 12 tona kadar su kullanımında yüzde 30 indirimle 21,797 olan birinci 15,258  liraya, ikinci kademe olan 13-25 ton arasında ise 44,301 olan su faturası 39,871 liraya indirildi. Ayrıca atık su bedeli 10,895 kuruştan 7,629 liraya düşürüldü. Ak Partili komisyon üyesi Mustafa Horzum'un muhalefet şerhi koyduğu komisyon raporu mecliste oy birliğiyle kabul edildi. İndirimin sadece meskenlerde geçerli olduğu, ticari abonelerin eski tarifeden su faturası ödemeye devam edeceği öğrenildi. 

DESKİNİN MALİ TABLOSU YÜZÜNDEN İNDİRİM YÜZDE 30 OLDU

Komisyon üyesinin muhalefet şerhine yanıt veren ve indirimin yüzde 30 ile sınırlı kalmasının gerekçelerimi açıklayan Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu, Çivril'de kurulacak GES için alınan 2 milyar lira kredinin kötü bir yönetimle DESKİ'yi büyük bir borç yükü içine soktuğunu, kredinin geri ödemesinin 7,5 milyar liraya ulaşacağını söyledi. GES için DESKİ'nin yılda 1 milyar 750 milyon lira kredi ödeyeceğini, ayrıca 159 milyon lira başka bir borcun olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Denizli halkının vicdanına sesleniyorum. Gönlümden suyu yüzde 50-60 indireyim diye geçerdi ama öyle bir şeyle karşılaştık ki; emin olun nerdeyse bizi indirim yapmamaya zorladı. Ama dedik ki, biz en azından verdiğimiz sözün arkasında durmayı başaralım” diye konuştu.

İNDİRİMİN AYLIK MALİYETİ 23 MİLYON LİRA

Yüzde 30 oranındaki su indiriminin DESKİ'ye aylık maliyetinin 23 milyon 119 bin lira olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Yüzde 50 yapsaydık 43 milyon lira tahmini maliyeti olacaktı. Bu utancın vebali bugüne kadar yapılanlara ses çıkarmayan grubun popülist söylemle 30 yetmez 50 yapalım demesini Denizli halkının vicdanına bırakıyorum. Elbette bazı şeylerimiz aksayacak. En yüksek su bedeli ödeyen üçünü büyükşehir belediyesiydik. Şimdi 16 sıraya geliyoruz bu indirimle” dedi. Çavuşoğlu, indirimin 1 Haziran itibari ile geçerli olacağını açıkladı.