SOKAKTA KESİME 4 BİN 810 LİRA CEZA

Denizli Kurban Hizmetleri Komisyonu, Vali Yardımcısı Baha Başçelik başkanlığında Denizli Müftülüğünde toplanarak kurban hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin tedbirleri ele aldı. Komisyon, sokakta kurban kesimine 4 bin 810 lira, usulsüz kesime ise 25 bin lira ceza uygulayacak. 

 

Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı ve Resmi Gazete'de yayımlanan 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ uyarınca, İl Kurban Hizmetleri Komisyonu, Denizli Müftülüğünde toplandı. Denizli Vali Yardımcısı Baha Başçelik başkanlığında, Denizli İl Müftüsü Abdullah Pamuklu ve il komisyon amirlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, kurban hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin tedbirler ele alındı, bunları yerine getirmek üzere ilgili kurum ve birimlere tebliğ edilmesi hususu kararlaştırıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ uyarınca illerde vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında müftülük, il/ilçe sağlık müdürlüğü, il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. İl ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerlerinin bilgileri 17 Mayıs 2004 tarihinden itibaren kurul ve komisyon üyesi kurum ve kuruluşların internet sayfalarında yayınlanacak. Kurban satış yerleri, Kurban Bayramı'ndan 1 ay önce hazır hale getirilecek, bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek.

UYMAYANLARA CEZA

Tebliğe göre, kurbanlık hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığından şartlı onay/onay belgesi almış kesimhaneler ile Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde “Kasaplık Belgesi” veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış “Kurs Bitirme Belgesi" olanlar tarafından; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilecek. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamayacak.

SOKAKTA KESİM YAPANA 4 BİN 810 LİRA CEZA

Kurban kesiminde kurallara uymayanlara ceza uygulanacak. Kurban satış ve kurban kesim yerlerinde; karar, yönetmelik, tebliğ, kurul, komisyon kararları, ilgili kanun hükümleri kapsamında çevre kirliliğinin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ve denetim esaslarına ilişkin hazırlanan yönetim planı çerçevesinde denetim yapılacak. Çevre Kanunu'na aykırı hareket edenlerden park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ve kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 4 bin 810 lira idari para cezası uygulanacak.

USULÜNE UYGUN KESMEYENE 25 BİN LİRA CEZA

Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa gömen tesislere, toplu kesimler için 464 bin 585 lira, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 11 bin 540 lira idari para cezası verilecek. Satış yerlerinde, hayvanların sağlıklarının iyi, barındıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunluluğuna aykırı hareket edenlere 2 bin 405 lira, Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "hayvanların kesimi" maddesine aykırı hareket edenlere hayvan başına 10 bin 101 lira idari para cezası uygulanacak. Kurbanların dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesimi maddesine aykırı hareket edenlere hayvan başına 25 bin 256 lira ceza uygulanacak.

Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa, sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren kişilere hayvan başına 7 bin 216 lira idari para cezası uygulanacak.