DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDEKİ ALKOL TARTIŞMASI 11 YIL ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaşanan alkol tartışmasının yansımaları sürüyor. Bazı vatandaşlar belediyenin kendisine ait tesislerde içki servisi yapma kararını onaylarken bazı vatandaşlar ise uygulamayı yanlış buluyor. Benzer bir tartışma Denizli’de 11 yıl önce de yaşanmıştı. Kent merkezindeki dernek lokallerinin alkol ruhsatları iptal edilmişti.

Geçtiğimiz günlerde toplanan Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, BELTAŞ’a ait Beyaz Kafe, Butik Kafe ve Değirmen Kafe’de içki servisinin yapılması yönünde, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun önergesini oyladı. Mecliste tartışmaya neden olan yeni uygulama çoğunluğun oylarıyla karara bağlandı.

AK Partili meclis üyeleri bu alanlarda içki servisine karşı çıktı, Çavuşoğlu’nu kararından vazgeçmeye davet etti. Belirlenen alanların halkın genel kullanımına açık olduğunu, insanların aileleri ile birlikte gittiği alanlarda içki servisi yapılmasının doğru olmadığını savundu.

Grup Başkanvekili Ali Değirmenci, “Kimsenin özel hayatına karışmayız. İçki kullanılmasına da karşı değiliz. Ancak yeterli sayıda içkili mekân olduğunu düşünüyoruz. İnsanların ailece gittiği mekânlarda, yan masada içki tüketilirken orada bir ailenin rahat oturamayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu ise 30 işletmeden sadece 3’ünde bu uygulamanın yapılacağını belirterek; “Vatandaşlar sosyalleşmek amacıyla kendine ait bir alan yaratılmasını istiyorsa bu toplumda herkes bu alanı bulabilecektir. Makul anlamda bir ihtiyaçları varsa bu ihtiyaçları giderilecektir. İnsanlar farklı düşünebilir, farklı inanç sistemlerinde olabilir. Kendilerine göre meşru ihtiyaçları varsa bunlar karşılanmalı” yanıtını verdi.

YILLAR ÖNCESİNE DAYANAN TARTIŞMA

Benzer bir tartışma Denizli gündemine 11 yıl önce de gelmişti. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi aldığı bir kararla tabakhane bölgesini içkili alan ilan etmişti. Bu karara dayanan Denizli Valiliği, kent merkezindeki 7 lokal işletmesinin içki ruhsatını iptal etti.

İşletmeciler, tabakhane bölgesinin hazır olmadığını, İl Sağlık Müdürlüğü’nün bölgeye ilişkin sağlıksız olduğuna yönelik bir rapor hazırladığını, kazanılmış hakların hukuksuzca ellerinden alındığını savunmuş fakat kapanmaktan kurtulamamıştı.

Alkol satışı yapan bu lokallere önce geçici kapatma cezaları verilmiş daha sonra tamamen kapatılması sağlanmıştı. İşletmeciler topladıkları 7 bin imza ile başvuru yapmış yine de sonuç alamamıştı.

İşletme sahipleri, ruhsatlarının tabakhane bölgesinde olmadığı gerekçesi ile iptal edildiğini öne sürerek yargı yoluna gitse de sonuç alamamıştı. Tabakhane bölgesine kısa sürede taşınma olanağı olmayan işletmeler tek tek kapandı. Kent merkezinde alkol servisi yapan işletme sayısı neredeyse kalmadı.

Bu durum Denizli’de kayıt dışı mekânların açılmasına neden oldu. Ruhsatsız, kaçak işletmeler mantar gibi türedi.

O dönem dernek lokallerini kapatmak için olağanüstü çaba sarf eden bazı kamu görevlileri ilerleyen süreçte FETÖ/PDY yargılamaları sırasında sanık sıfatıyla hakim karşısına çıktı, kararname ile meslekten ihraç edildi. Lokal işletmecilerinin defalarca sorunun çözülmesi için başvurduğu dönemin valisi Abdülkadir Demir de terör örgütü üyeliği suçundan tutuklandı.

Yıllar sonra benzer bir tartışmayı tekrar yaşayan Denizli’de bazı vatandaşlar meclis kararını olumlu karşılarken bazı vatandaşlar ise belediye işletmelerinde alkol servisi yapılmasına karşı çıkıyor.