SARAYKÖY'DEKİ KUYU KAPANDI AMA YENİ SORU İŞARETLERİ OLUŞTU

Sarayköy’deki jeotermal patlaması 15 gün sonra kontrol altına alındı ama yeni endişeleri beraberinde getirdi. Denizli, Aydın ve Manisa’da 2 binin üzerindeki benzer kuyunun güvenliği tartışma konusu oldu. Çevreciler ilçe halkını bilgilendirmeye başladı. Savcılık soruşturmasında ise bilirkişi tespit edildi.

Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Gerali mevkiinde, özel bir şirketin jeotermal sondajı sırasında patlama meydana gelmiş, yer altı kaynakları yüzeye fışkırmıştı. 15 gün boyunca kontrol altına alınamayan kuyu çeşitli kamu kurumlarının da müdahalesi ile birlikte kapatılmıştı. Kuyu kapatılmasına rağmen süreç sona ermedi. Büyük Menderes İnisiyatifi bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Patlayan kuyu bölgedeki diğer kuyuların da güvenliğinin tartışmaya açılmasına neden oldu.

BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULDU

Olayla ilgili Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında bilirkişi heyeti oluşturulduğu öğrenildi. Bilirkişi üyelerinin tamamının Denizli’den seçilen uzmanlar olduğu konuşuluyor. Ayrıca kapatılan kuyuda küçük çaplı sızıntıların devam ettiği ileri sürüldü. Ancak bu bilgi resmi makamlar tarafından doğrulanmadı. Çevre örgütleri, sızıntı olması durumunda kuyunun yeniden patlama riski taşıyabileceği endişesini taşıyor.

YÖRE HALKI BİLGİLENDİRİLİYOR

Büyük Menderes İnisiyatifi 15 gün boyunca püsküren kuyunun çevreye verdiği zararın tespit edilmesi için mücadele başlattı. İnisiyatif sözcülerinden Mustafa Çallıca yöre halkına, jeotermal kaynaklar ve yaşanan çevre felaketlerine ilişkin eğitim çalışmaları başlattıklarını kaydetti. Önümüzdeki hafta uzmanlar yöre halkı ile buluşup hem jeotermal enerji santralleri hem de çevreye etkilerine ilişkin bilgilendirme toplantısı yapacak. Toplantıda vatandaşlara hukuki süreç hakkında bilgi verilecek, hakları anlatılacak.

Sonraki hafta da çevre kirliliği ve bunun insan sağlığına etkileri konulu eğitim çalışması yapılacak. Vatandaşların olası riski nasıl bertaraf edeceklerine yönelik eğitimler verilecek. Çallıca bu tip eğitimlerin son derece önemli olduğunun altını çizdi, eğitim faaliyetlerinin durmaksızın süreceğini kaydetti. 

SARAYKÖY'DEKİ KUYU KAPANDI AMA YENİ SORU İŞARETLERİ OLUŞTU

ÇEVRECİLER TAKİPTE

Diğer yandan çevre örgütleri yaşanan kazaya ilişkin hukuki süreci yakından takip ettiğini duyurdu. Oluşturulan uzman ekipler patlamanın bulunduğu alan ve çevresinde alan kontrolleri gerçekleştiriyor. Belli aralıklarla bu alan kontrolleri yapılarak, patlamanın etkileri gözlenecek. Bu aşamada bitkilerin ve diğer canlıların takibi yapılacak.

Süreci değerlendiren Çallıca; “Sadece kirletici faktör durduruldu. Bu süreçte canlı yaşamına verdiği zararı ise önümüzdeki dönemlerde göreceğiz. Bölgeyi yakın bir gözlem içine aldık” diye konuştu.

YENİ ENDİŞELERİ BERABERİNDE GETİRDİ

Kazanın yaşanması bölgedeki diğer kuyularda da aynı durumun yaşanacağı endişesini beraberinde getirdi. Kuyunun kapatılmakta gecikilmesi çevre örgütlerini endişelendiriyor. Uygulama sırasında düşük kaliteli malzemenin kullanılmış olabileceği, yeterince eğitimli personel ile çalışılmadığı kaygısı ve yönetmeliklerin yetersizlikleri başlıca inceleme konusu oldu.

Bölgede çok uzun süre önce açılan kuyulardaki malzeme kalitesi ve yıpranma etkileri ile düzenli bakımları da mercek altına alınmaya çalışılacak. Çallıca; “Bunlar takip gerektiren konular. Bu kuyularla ilgili bir kontrol mekanizması var mı, var ise ne kadar yeterli? Bakımlar ve değişimler zamanında yapılıyor mu? Bu tip konulara da eğiliyoruz. Kuyu kapandı ve süreç bitti diyemeyiz. Bundan sonra daha da dikkatli ve yoğun çalışmalar içinde olmalıyız” diye konuştu.

Çallıca Denizli, Aydın ve Manisa’daki işletmelerin 2 binden fazla benzer kuyuya sahip olduklarını hatırlattı.