HEPATİT B VE D, DİYABET VE KARDİYOLOJİ İLAÇLARINI AİLE HEKİMLERİ YAZABİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu hastaların işini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenlemeye gittiklerini belirterek, kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimlerince yazılabileceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, her yıl 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanmakta olan Sosyal Güvenlik Haftası çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığında düzenlenen "Sosyal Güvenlik Haftası Buluşması" programına katıldı. Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik alanında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu, vatandaşların tamamını kapsayan Genel Sağlık Sigortası sisteminin, dünyada çok az ülkede bulunan gurur verici bir sistem olduğunu kaydetti.

GERİ ÖDEME LİSTESİNDE 8 BİN 457 İLAÇ VAR

Vatandaşlara en kaliteli sağlık hizmetini sunmayı hedeflediklerini bildiren Işıkhan, bu ay içinde yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile bir taraftan genel sağlık sigortalıların en güncel ve yenilikçi tedavilere erişimini sağlarken, diğer taraftan da hastaların doğru şekilde tedavi edilmesi ve kamu kaynakların doğru kullanılması amacıyla akılcı ilaç kullanımı kapsamında çalışmalar yaparak gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini vurguladı, afetlerde yaralananların fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında 30 seans sonrası tedaviye devam edebilmelerine olanak sağladıklarını söyledi. ilaca erişimini kolaylaştırmak amacıyla gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirten Işıkhan, 858'i kanser olmak üzere geri ödeme listelerinde yer alan ilaç sayısını 8 bin 457'ye çıkardıklaını açıkladı.

2 MİLYON VATANDAŞ YARARLANACAK

Vatandaşların, raporlu ilaçlarının bir kısmını hastanelere gittiğine ve ilgili doktora yazdırmak zorunda kaldıklarına işaret eden Işıkhan, "Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak, raporlu hastalarımızın işini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenleme yapıyoruz. Yaklaşık 2 milyon vatandaşımızın faydalanabileceği kronik Hepatit B ve D tedavisinde, diyabet tedavisinde ve kardiyoloji alanında kullanılan ilaçların ilgili sağlık raporlu hastalarımızca hastanelerde sıra beklemeden aile hekimlerine giderek yazdırabilmelerinin önünü açıyoruz. Ayrıca mevcut durumda hekimler tarafından en fazla 3 aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle raporu düzenleyen hekim tarafından 1 yıla kadar reçete edilebilecek ve hastalarımız tekrar hekime başvurmaya gerek kalmadan ilaçlarını bu süre zarfında 3'er aylık dozda sözleşmeli eczanelerden temin edebilecekler" diye konuştu.

Göreve geldikleri andan itibaren en fazla önem verdikleri konuların başında dijital dönüşüm projeleri olduğunu söyleyen Işıkhan, verdikleri kamu hizmetlerinin geliştirilmesi, daha etkili, verimli, hızlı ve güçlü bir şekilde sunulabilmesi amacıyla yapay zeka, büyük veri analizi ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerle donatılmış SGK Co-Pilot adında yeni bir uygulamayı hayata geçireceklerini bildirdi. SGK Co-Pilot uygulaması ile kayıp, kaçak, suiistimal, anomali tespiti, veri ile karar alma, risk odaklı denetim, akıllı asistan, veri ile tahmin modelleme uygulamalarının etkinleştirilmesinin amaçlandığını dile getiren Işıkhan, sosyal güvenlikte suistimalleri önlemek amacıyla "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" projesini hayata geçirdiklerini kaydetti.