YÜZDE 25 KİRA ZAM SINIRI DEVAM EDECEK Mİ? 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, KDV artışı ile ilgili "KDV artışı öngörmüyoruz" derken, Temmuz ayında sona erecek yüzde 25 kira zam sınırının büyük ihtimalle devam etmeyeceğini belirtti.

Mehmet Şimşek, ekonominin yeniden dengelenme sürecine girdiğini vurgulayarak, "Program gerçekten çalışıyor. İç talepte yumuşama var, net ihracatın ekonomiye olumlu etkisi başladı. Büyümede dengelenme sağlanıyor ve bu da dengesizlikleri gideriyor" dedi.

CARİ AÇIKTA BÜYÜK İYİLEŞME

Cari açık konusunda da ciddi iyileşmeler yaşandığını ifade eden Şimşek, "Geçen sene mayıs ayında 57 milyar dolar civarında olan cari açık, bu sene 30 milyar doların altına inecek. Türkiye'nin dış açığında yarı yarıya düşüş var" dedi. Ayrıca, Türkiye'nin risk priminin de 700 baz puanın üzerinden 270'in altına düştüğünü belirtti.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE REKOR ARTIŞ

Merkez Bankası rezervlerinin tarihi bir hızla iyileştiğini söyleyen Şimşek, "1.5 ayda TL lehine ciddi bir fon akışı oldu ve swap hariç rezerv pozisyonunda neredeyse 49 milyar dolarlık bir iyileşme gerçekleşti. Belirsizlikler azaldıkça Türkiye'ye rağbet artıyor" dedi.

KİRA ZAM SINIRININ GELECEĞİ

Yüzde 25 kira zam sınırının devam etmeyeceğini belirten Şimşek, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Şimşek, piyasanın kendi dinamiklerine bırakılması gerektiğini ve bu tür düzenlemelerin geçici olduğunu vurguladı.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ NOT ARTIŞI

Fitch ve S&P gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının uzun bir aradan sonra Türkiye'nin notunu artırdığını hatırlatan Şimşek, "Fitch 12 yıl, S&P ise 11 yıl sonra notumuzu artırdı. Görünümümüz pozitif ve program çalışmaya devam ederse notu tekrar artıracaklarını belirtiyorlar" dedi.

VERGİ VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ

KDV artışı öngörmediklerini söyleyen Şimşek, enflasyon beklentilerinin de iyileştiğini belirtti. "Geçen yıl ekim ayına göre enflasyon beklentilerinde muazzam iyileşme var. Önümüzdeki 12 ayda enflasyonun düşüşü öngörülüyor" dedi.

Şimşek, OVP'de güncellemelerin ve kamu tasarruf paketinin uygulamaya başladığını da ifade etti. "Bu sene harcama disiplini ve yatırımların daha verimli alanlara yönlendirilmesi ile mali disiplin güçlenecek ve dezenflasyona destek verecek" dedi.

MERKEZ BANKASI İLE MALİYE POLİTİKASININ UYUMU

Şimşek, Merkez Bankası ile maliye politikasının örtüştüğünü belirtti ve "Tasarruf paketinde yatırımları artıracak alanlara öncelik vereceğiz. Tarımsal sulama, arazi toplulaştırması, gıda arzında lojistiğe yatırım gibi konular önceliğimiz olacak" dedi.

Enflasyonun düşmesi için kararlı adımlar atılacağını belirten Şimşek, "Bir sonraki sene enflasyonu tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Enflasyonu düşürürsek fonlama maliyetleri düşer, yatırımları teşvik ederiz ve öngörülebilirlik artar" dedi.

SEÇİM ÖNCESİ KUR İDDİALARINA YANIT

Seçim öncesi kurun yükseleceği iddialarına da yanıt veren Şimşek, "Türkiye’nin döviz ihtiyacı azalıyor, dış açığı düşüyor. Vatandaşımızı dövize yönlendirenler yanıldı. 1 Nisan'dan bu yana Türkiye'deki gerçek ve tüzel kişiler 12 milyar doları satıp TL aldılar" dedi.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE TARİHİ İYİLEŞME

Merkez Bankası rezervlerindeki iyileşmeyi de vurgulayan Şimşek, "1 Nisan ile 16 Nisan arasında Merkez Bankası'nın rezerv pozisyonunda neredeyse 49 milyar dolarlık bir iyileşme var. Bu, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir hızda gerçekleşti" dedi.