KAMU-SEN TASARRUF GENELGESİNİ YARGIYA TAŞIDI

Kamu-Sen Denizli İl Temsilcisi Emre Erdoğan, kamu çalışanlarının kazanılmış haklarını kaldıran tasarruf genelgesindeki ilgili hükümlerin iptali için yargıya başvurduklarını belirterek,   yüce Türk adaletinin, en hakkaniyetli kararı vererek on binlerce kamu çalışanının mağdur edilmesini, hukuka uygun olmayan düzenlemelerle hakların geriletilmesini önleyeceğini kaydetti.

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen), tasarruf genelgesinin yargıya taşınması ile memur ve memur emeklilerinin sorunlarını dile getirmek için tüm illerde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. Denizli'de de Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Emre Erdoğan'ın Maliye Binası önünde yaptığı basın açıklamasına sendika üyesi memur ve memur emeklileri katıldı.

HAKLARIN KISILMASI SÖZ KONUSU

Yüksek enflasyon karşısında kamu çalışanlarının ve memur emeklilerinin alım gücünün her geçen gün düştüğünü, maaşların enflasyon karşısında eridiğini belirten Kamu-Sen Denizli İl Temsilcisi Erdoğan, emekliler başta olmak üzere çalışanların ekonomik durumlarını iyileştirecek, beklentilerini karşılayacak, verilen sözlerin tutulduğu düzenlemeler beklediklerini, ama uygulamanın, ekonomideki olumsuzlukları çalışanların haklarından kısarak düzeltmek yolunda kurgulandığını ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde kamuda tasarrufu amaçlayan bir genelge yayınlandığını hatırlatan Erdoğan, "Kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir biçimde kullanılmasının ve israftan kaçınılmasının yalnızca belli dönemler için değil her zaman uyulması gereken bir kural olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede kamu kaynaklarının tasarruflu kullanılmasına bizler de destek veriyoruz. Ancak tasarruf tedbiri adı altında çalışanlarımızın kazanılmış haklarının kısıtlanmasına, toplu sözleşme hükümlerinin yok sayılmasına karşıyız. Kamu çalışanlarının haklarına yönelik düzenlemelerin kamu bütçesine katkı yapmayacağı aksine olumsuz sonuçlar doğuracağı inancındayız." dedi.

KAMU-SEN TASARRUF GENELGESİNİ YARGIYA TAŞIDI

HUKUKİ DEĞİL

Özellikle kamuda servis hizmetlerinin kaldırılmasının hem ekonomik hem de hukuki boyutları bakımından sorunlu bir uygulama olacağını vurgulayan Erdoğan, "Servis hizmeti lüks değildir. Bir ihtiyaçtan doğmuştur. Bu kararlar, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın uygulanırlar. Dolayısıyla kanun hükmündedirler. Kanun hükmündeki bir uygulamanın normlar hiyerarşisinde daha aşağıda bulunan genelge ile kaldırılması hukuki değildir. Kamu çalışanlarımızın kazanılmış hakkı olan servis hizmetlerinin kaldırılmasının önüne geçmek, sendikacılığın geleceğini korumak ve toplu sözleşmenin hukuki gücünün korunmasını sağlamak adına, bu hükmün iptal edilmesi için geçtiğimiz gün yargıya başvurduk. İnşallah yüce Türk adaleti, en hakkaniyetli kararı verecek ve on binlerce kamu çalışanımızın mağdur edilmesini, hukuka uygun olmayan düzenlemelerle hakların geriletilmesini önleyecektir." ifadelerini kullandı. 

Kamu görevlilerinin kazanılmış hakları olan giyim yardımının kısıtlanması, fazla mesailere sınır getirilmesi gibi uygulamaların da yanlış olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bundan sonra da uygulama aşamasına geçildiğinde yine tasarruf genelgesinde yer alan lojman kiraları, giyim yardımlarının kısıtlanması, kamuda en önemli konulardan bir tanesi olan hizmet araçları alımının durdurulması gibi konularda da yargı yoluna başvuracağız." diye konuştu.

Kamuda çalışan sayısının OECD ortalamasının oldukça gerisinde olduğunu belirten Erdoğan,  "Yaklaşık 85 milyon nüfusu olan Türkiye’de 3 milyon 849 bin 203 kadrolu ve sözleşmeli kamu çalışanı bulunmakta ve 1 kamu çalışanına 22 kişi düşmektedir. Üstelik bu çalışanlarımız ülke geneline homojen bir biçimde dağılmış da değildir. Bu nedenle birçok ilde ve kurumda insanüstü bir gayretle hizmet üretmeye çalışanlarımız, yetersiz kadrolar nedeniyle ağır bir iş yükü altında adeta ezilmektedir." ifadelerini kullandı.

KAMU-SEN TASARRUF GENELGESİNİ YARGIYA TAŞIDI

"ÖNCE ADALET SAĞLANMALIDIR"

Birçok kurumda, özellikle kiraların yüksek olduğu illerde boş kalan kadrolar nedeniyle hizmetlerin aksadığını savunan Erdoğan, "Türkiye Kamu-Sen olarak kamuda daha etkili ve verimli hizmet üretmenin yolunun hakkaniyet ve adaletten geçtiğine inanıyoruz. Kamu çalışanlarının hakları üzerinden tasarruf sağlama imkân ve ihtimali bulunmamaktadır. Tasarruftan önce adalet sağlanmalıdır. Külfeti kamu çalışanına ödetmeden önce nimetten de çalışanlarımıza pay verilmelidir. Milyonlarca memur ve memur emeklisinin beklentilerinin karşılanmasını, verilen sözlerin hayata geçirilmesini istiyoruz. Kamu çalışanlarının ve emeklilerimizin sorunu çok, tasarruf tedbirlerine dayanacak gücü yoktur. Bu ekonomik şartlar karşısında tasarruf değil bir an önce ek tedbirler alınarak memurlar ve emekliler rahatlatılmalıdır. Türkiye Kamu-Sen olarak yargıya taşıdığımız tasarruf genelgesinin hukuka uygun olmayan maddelerinin mahkemelerimizce iptal edileceğine ve adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz." dedi

"HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ YAPACAĞIZ"

Tasarruf yapılmasına katıldıklarını ifade eden Erdoğan, "İsraftan tasarruf olur; lüksten tasarruf olur; fazladan tasarruf olur ama azdan tasarruf olmaz; ihtiyaçtan tasarruf olmaz; emeğin hakkından tasarruf olmaz; alın terinin karşılığından tasarruf olmaz. Bilinmelidir ki, Türkiye Kamu-Sen olarak tek bir kamu çalışanımızın dahi kazanılmış hakkının elinden alınmasına müsaade etmeyecek, haklarımızın korunması için her türlü mücadeleyi yapacağız." görüşüne yer verdi.