KARACA'DAN TARTIŞMALI 'UYUTMA' MADDESİNE TEPKİ

AK Parti’nin sokak hayvanları konusunda kanun teklifi üzerinde çalışmaya başlaması ve düzenlemedeki tartışmalı ‘uyutma’ maddesi hayvan severlerin tepkisini çekiyor. TBMM Başkanvekili Karaca, başka ülkelerdeki uygulama örneklerini inceleyen AK Partililere, daha önce hazırlanan komisyon raporunu işaret etti; “Buradaki ortak önerileri yasalaştırın” çağrısı yaptı.

Sokak köpeklerine ilişkin yasal düzenleme çalışması içine giren AK Parti, uyutma yöntemine ilişkin İngiltere, İtalya ve Portekiz’deki uygulamaları mercek altına aldı. Henüz meclise gelmese de yasal düzenleme içinde, barınaklarda 30 güne kadar sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulacağı yönündeki maddenin yer alacağı iddiası hayvan severlerin tepkisini çekti.

Hazırlanan düzenlemeye tepki gösteren isimlerden biri de TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca oldu. Karaca 27’nci yasama döneminde hayvanlara yönelik suçlar ve hayvan hakları konularında çalışma yapmak amacıyla kurulan TBMM araştırma komisyonunun 132 sayılı raporunu hatırlatarak AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu. Karaca, Erdoğan’dan rapordaki önerileri yasalaştırmasını istedi.

Hazırladığı bir video ile sosyal medyadan seslenen Karaca; “27’nci yasama döneminde hayvan haklarına ilişkin komisyon kuruldu. 132 sayılı komisyon raporu mecliste okundu. Bu komisyon raporunda parlamento tarihinde bir ilk yaşandı, 55 öneri komisyondaki tüm siyasi partilerin temsilcilerinin oy birliği ile kabul edildi.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum; başka başka ülkelerden bilgi edinmeye, örnek almaya ihtiyacınız yok. TBMM’nin 27’nci yasama döneminde hazırladığı, kurulan komisyonda tüm partilerin oy birliği ile öneri sunduğu komisyon raporu var. Bu raporu önünüze alın. Başka ülkelerden medet ummayın. Kendi öz değerlerinize bakın. Bu komisyon raporundaki yazılan önerileri yasa haline getirin. Emin olun sorunun çözümü burada. Bu konu mecliste daha önce konuşuldu, tartışıldı. TBMM’de raflarda duran bu araştırma komisyonunun raporundaki önerileri bir an önce hayata geçirin” ifadelerini kullandı.