YURTTAŞ DEĞİL KUL İSTENİYOR

Denizli Laiklik Platformu, hükümetin yeni eğitim programı taslağının yurttaş değil kul yetiştirmeye yönelik olduğunu savundu, bilimden uzaklaşıldığını açıkladı. Eylem yapan platform üyeleri ÇEDES uygulamasına tepki gösterdi.

Denizli’de 30’un üzerinde oda, sendika ve derneğin oluşturduğu Denizli Laiklik Platformu, hükümetin yeni eğitim programı taslağını hedef aldı, laik eğitime darbe vurulmaya çalışıldığını açıkladı.

Platform üyeleri dün akşam Denizli Valiliği önünde toplandıktan sonra Çınar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde pankartlarla bilimsel ve laik eğitim talebini dile getiren kalabalık adına meydanda platform sözcüleri Ayşegül Odabaşıoğlu ve Esma Aydın bildirim okudu.

Platform sözcüleri, tarikat ve cemaatlerin sivil toplum örgütü olarak gören ve onlarla protokoller imzalayan hükümetin bilimsel bir eğitim programı yapamayacağını kaydetti. Programın ‘Türkiye Yüzyili Maarif Modeli’ adıyla anıldığına da dikkat çekildi; “Yalnızca bu programın adı bile iktidarın ülkemize ve halkımıza ne kadar yabancılaştığının kanıtı niteliğindedir” denildi.

YURTTAŞ DEĞİL KUL İSTENİYOR

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

*Düşünme ve sorgulama becerisi geliştiren felsefe alanına 67 sayfa ayrılırken din öğretimine 572 sayfa ayıran bir program çağımızın ve çocuklarımızın gereksinimlerini karşılayamaz.

* Tekrar söylüyoruz miadını doldurmuş eğitim politikaları ve dogmatik bilgilerle bugünün çocuklarını eğitemezsiniz.

* Çeyrek yıldır yazboza çevirdiğiniz eğitim politikalarınızı kabul etmiyoruz. Anayasamızın 42. maddesine göre eğitim ve öğretim, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda çağdaş bilim ve eğitim esasına göre yapılır.

* Laiklik ilkesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde anayasal bir zorunluluktur, vazgeçilemez.

* Millî Eğitim Bakanlığı eğitim sistemini dinî esaslara göre kuramaz. Laiklik tartışmaya açılamayacağı gibi ücretsiz, bilimsel, nitelikli, kamusal eğitim hakkı da tartışmaya açık değildir.

* Bu müfredat programı ile laik ve bilimsel eğitim geri plana itilmiştir; bu program adeta düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlanmıştır.

* Öğretim programlarında bilimsel eğitim ile ilgili pek çok nokta özenle ‘sadeleştirme’ ya da ‘ayıklamaya’ tabi tutulmuştur ancak siyasi iktidarın kendi bekası için hedeflerini açık ve gizli amaç ve değerler üzerinden ders kitaplarına yerleştirme çabası içinde olduğu görülmektedir.

YURTTAŞ DEĞİL KUL MODELİ

Açıklamanın devamında yeni taslak şu sözlerle hedef alındı:

* AKP iktidarının istediği insan modeli yazık ki; yurttaş değil ‘kul’ ya da ‘tebaa’dır.

* İktidarın eğitim-öğretime bakışını ve sicilini 4+4+4 sürecinden biliyoruz. Sicili bozuktur.

* Çocuklarımızın eğitiminde telafisi güç olumsuzluklar yaratacak bu müfredat değişikliği kabul edilemez.

* Bütünlükten yoksun, dar siyasi çıkarları gözeten ve dinî referanslarla şekillendirilmeye çalışılan bu program taslağı ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için tehlike barındırmaktadır.

* Eğitim-öğretim alanı içerisindeki program değişiklikleri tüm toplumsal kesimlerin, bilimsel odakların, sendikaların, paydaşların geniş mutabakatı ile ve ihtiyaçlar doğrultusunda hayata geçirilir. Görülüyor ki bakanlık sermayenin, cemaat ve tarikatların ihtiyaçlarını gözetmekte, bu doğrultuda eğitim alanına sil baştan yeni bir saldırı gerçekleştirmektedir.

* Çocuklarımızdan ve okullarımızdan elinizi çekin! Eğitim rantçıların at koşturduğu bir alan olamaz!

* ÇEDES ile öğretmenlerimizi hiçe saydınız, imamları okula soktunuz.

* Bizler tüm toplumu ikna eden gerekçelere sahip açık ve sağlam bir hazırlık sürecinden geçmiş; geniş ve şeffaf bir toplumsal katılımın sağlandığı ve pilot uygulama ile denenerek yapılacak bir eğitim ve öğretim programı istiyoruz.