KALE BİBERİ YENİ SEZONA HAZIRLANIYOR

Coğrafi işaret belgesine sahip Kale biberinin toprakla buluşması devam ediyor. Üreticiler mayıs ayının ilk haftasında başladıkları dikimleri sürdürürken, ilk hasadın temmuz ayının ortalarında başlaması bekleniyor.

Denizli'nin coğrafi işaretli ürünlerinden Kale biberinin yeni sezona yetiştirilmesi için bölge çiftçilerinin tarlada hummalı çalışması devam ediyor. Mayıs ayının ilk haftası biber dikimine başlayan üreticiler, bir taraftan dikimleri sürdürürken, diğer taraftan da ürünlerin bakımını yapıyor. Akçay Havzasının mikroklima özelliğinden dolayı kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberinin üretimi, yöre halkı tarafından tercih ediliyor.

KALE BİBERİ YENİ SEZONA HAZIRLANIYOR

HASAT TEMMUZ AYINDA

Denizli Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kale Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, coğrafi işaretli Kale biberi üretim alanlarını kontrol etti. Ekipler arazide üreticilerle bilgi alışverişinde bulunularak yetiştiricilik, hastalık ve zararlıları konusunda bilgilendirme yaptı. Mayıs ayının ilk haftası dikimine başlanan biberlerin ilk hasadına temmuz ayının ortalalarında başlanmasının beklendiği belirtildi.

KALE BİBERİ YENİ SEZONA HAZIRLANIYOR

850 DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR

Kale Ziraat Odası Başkanı Emin Çakmakçı, coğrafi işaretli Kale biberi üretiminin ilçede Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce mahallelerinde daha çok yetiştiğini belirterek, bölge için büyük bir geçim kaynağı olduğunu ifade etti. Çakmakçı, “ÇKS kayıtlarına göre, ilçede yaklaşık 850 dekar alanda Kale biberi üretimi yapılyor. Geçen yıl dekar başına 2 bin-2 bin 500 kilogram ürün alındı. Kale biberine pazarlarla büyük rağbet oluyor" dedi.

Saman sarısı hafif yeşilimsi renkte ve ortalama 125 - 150 gram ağırlığında olan Kale biberinin genelde kurutularak tüketildiğini ifade eden Çakmakçı, bölgenin havasından dolayı başka yerlerde yetişmesinde ve kurutulmasında aynı verimin alınmadığını kaydetti.

 

KALE BİBERİ YENİ SEZONA HAZIRLANIYOR