ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Yerli ve milli çeşitlerin tanıtılması, ekiminin yaygınlaştırılması projesi kapsamında Sarayköy ilçesi Kumluca Mahallesi'nde demonstrasyon çalışması gerçekleştirilen "Azizbey, Egebeyi ve İmbat" çeşidi arpaların hasadı yapıldı. Yüksek verim alınan üç arpa çeşidi, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) iş birliği ile yürütülen yerli ve milli çeşitlerin tanıtılması, ekiminin yaygınlaştırılması projesi kapsamında; Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Arpa Şubesi tarafından geliştirilen 6 sıralı, yüksek verimli, erkenci, yatmaya ve hastalıklara dayanıklı "Azizbey, Egebeyi ve İmbat" çeşidi arpaların demonstrasyon çalışması, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sarayköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelince, Sarayköy ilçesi Kumluca Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

İKLİME DAHA UYGUN

Yetiştirme sezonu boyunca periyodik olarak kontrolleri gerçekleştirilen çeşitlerin hasadı yapıldı. Hasat sonucu verim yönünden incelendiğinde; demonstrasyonda yer alan arpa çeşitleri, Sarayköy ilçesinde kış ve ilkbahar mevsim yağışlarının yetersiz olması, şiddetli rüzgar, arpa dane olgunlaşma döneminde meydana gelen ve mevsim normalleri üzerinde seyreden yüksek sıcaklık ve buna eşlik eden sıcak rüzgarlara rağmen, ilçede yoğun olarak ekimi yapılan Akhisar-98 arpa kontrol çeşidinin önüne geçti.

ALTERNATİF ÜRÜNLERDE BAŞARI

İlçede demonstrasyon çalışması ile ekimi yapılan "Azizbey, Egebeyi ve İmbat" çeşidi arpalarda istenen başarı sağlanırken, elde edilen yüksek verim sebebiyle bölgede çiftçilerin alternatif yeni arpa çeşitlerini kullanabileceği kanıtlandı. Bölge çiftçileri tarafından büyük beğeni toplayan yeni arpa çeşitlerinin önümüzdeki yıllarda daha geniş alanlarda ekilmesi bekleniyor.

Arpa demonstrasyonu hasadı etkinliğine; Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Resul Çoban, Sarayköy İlçe Müdürü Ayhan Gümen, Kumluca Mahalle Muhtarı Bekir Sarı, il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ile çiftçiler katılım sağladılar.