HATİCE NİNE MAHKEMEYE ÇIKIYOR

Avdan’da maden şirketinde görevli 5 kişinin hakkında suç duyurusunda bulunduğu, çevre mücadelesinin simge ismi 75 yaşındaki Hatice Kocalar hakim karşısına çıkacak. Çevre örgütleri Hatice Nine’ye destek çağrısı yaptı. 

2022 yılı başında Tavas’a bağlı Avdan mahallesi başta olmak üzere bölgedeki mahallelerde toplam 3 bin 760 dönüm arazi üzerinde maden üretimi yapılması amacıyla acele kamulaştırma kararı verilmişti. Bu karara karşı çıkan yöre insanlarından 75 yaşındaki Hatice Kocalar’ın çabası çevrecilere örnek olmuş, Kocalar ise mücadelenin simge ismi haline gelmişti. 

Bölgede çalışma yürüten maden şirketinin 5 çalışanı Kocalar hakkında suç duyurusunda bulunarak kendilerini darp ettiğini ileri sürmüştü. 

SALI GÜNÜ MAHKEMEYE ÇIKACAK

Tavas Asliye Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden dosya kapsamında Kocalar, Salı günü duruşmaya çıkacak. Denizli’de çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı Avdan Platformu duruşma günü Kocalar’a destek çağrısında bulundu. Çevreciler mahkeme günü Hatice Nine’yi yalnız bırakmama kararı aldı. 

hatice kocalar

ÇAĞRI YAPTILAR

Avdan Platformu imzasıyla yapılan yazılı çağrıda; “13 Ocak 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile başta Avdan olmak üzere Denizli'nin Tavas ilçesinin farklı noktalarını da kapsayan 3 bin 760 dönüm arazinin maden üretimi için acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.

Avdan halkı verimli tarım havzasının, zeytin ağaçlarının ve doğal çevrenin korunması için Avdan Platformunu oluşturmuşlar ve yukarıda belirtilen karara karşı yargı yoluna başvurmuş; davalar açmışlardır. Ancak yargı süreçleri devam ederken Avdan Madencilik Enerji ve Sanayi Ticaret A.Ş. kömür madenciliği çalışmalarına devam etmiştir. Bu süreçte Avdan halkı, Avdan Platformu olarak topraklarına ve doğaya sahip çıkmak amacıyla uzun süre gece ve gündüz olmak üzere çevre nöbeti tutmuştur. Yine kamuoyu yaratarak çeşitli inisiyatif ve platformlarla birlikte barışçıl protestoda bulunmuşlardır. Gerek Avdan Köyü verimli tarım alanlarının gerekse doğanın korunması için mücadele eden Avdan köylüleri ve Avdan Platformunun sembol ismi köy sakinlerinden 75 yaşındaki Hatice Kocalar olmuştur. Süreç içerisinde maden şirketi yetkilileri tarafından Hatice Kocalar hakkında suç duyurusunda bulunulmuş olup Hatice Kocalar Tavas Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmaktadır. Davanın bir sonraki duruşması 28 Mayıs 2024 tarihinde saat 14:00 da Tavas Asliye Ceza Mahkemesinde yapılacaktır. 

Bu sebeple tüm bileşenlerimizi, çevre gönüllülerini, havasına suyuna toprağına sahip çıkan herkesi duruşmaya dayanışmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

45 KİLOYUM NASIL DARP EDEYİM

Hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenen Kocalar önceki celsede yaptığı savunmasında; “Kimseye saldırmadım. Tarlamda ürünlerim vardı. Olay sırasında tarladayım. İnşaat çalışanları geldiler. Neden geldiklerini sordum. ‘Sen çık biz burayı kazacağız’ dediler. Bin de kazmamalarını istedim, önce ekili ürünlerimi almam gerektiğini söyledim. Bu ürünler benim tek geçim dedim. Çıkmayacağımı söyledim, ‘siz çıkın’ dedim. Daha sonra çekip gittiler. Ben 75 yaşında 45 kilo bir kadınım. Bunları nasıl yapayım? Ben nasıl edeyim böyle. Niye cezalandırılıyorum bir şey yapmadım. Bu neyin cezası” ifadelerini kullanmıştı.