ÜRETİCİ KOMİSYONCUNUN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Honaz’da kilo fiyatı 200 liradan satılmaya başlanan kiraza 80 lira fiyat biçen komisyoncular üreticiyi isyan ettirdi. Toplanan üretici eylem yaptı. Bir komisyoncunun üzerine yürüdü.

Denizli’nin Honaz ilçesinde kiraz üreticileri isyan etti. İhraç ürünü kiraz yetiştiren çiftçiler ilk günlerde komisyoncuların kilosuna 200 lira ödediği kiraz için bu sabah 80 lira fiyat alınca öfke büyüdü. Dün 150 liraya kadar ürün satan üreticiler ilçeye kent dışından gelen bir komisyoncunun fiyatların düşmesinde etkili olduğunu öne sürdü.

honaz

Haklarını aramak için ilçedeki Yaş Meyve Sebze Alım Merkezi’nde toplanan 50’nin üzerinde üretici fiyatların düşmesinden sorumlu tuttukları bir komisyoncunun üzerine yürüdü. Burada komisyoncu ile üreticiler arasında arbede yaşandı. Üreticiler komisyoncunun masasını devirdi. Komisyoncunun ilçeyi terk etmesi istendi. Polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Komisyoncu ile polis arasında da kısa süren tartışma yaşandı.

honaz kiraz

KOMİSYONCULAR İLE GÖRÜŞTÜ

Çiftçilerin eylemine Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ve CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum da destek verdi. Üreticileri toplayarak onlara seslenen Kepenek; “Yine kiraz sezonunda travma yaşıyoruz. Dün fiyatlarımız 150 liraydı. 200 liradan başlayan süreç maalesef bugün 80 lirayla devam ediyor. Çiftçiler bir açıklama bekliyor. Kolayca fiyatlarda nasıl oynama yapılabiliyor? Haldeki bütün esnafı gezdim. İhracatçıları buraya davet ettim. Gelen yok. Bu sorun hepimizin sorunu. Bu havuzun içinde çiftçi, komisyoncu ve ihracatçı var. Maalesef en büyük emek sarf eden ve en büyük zarara uğrayan çiftçidir. Buna bir dur deme zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

honaz kiraz

KEPENEK: AÇIKLAYAMADILAR

Kepenek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim üreticilerimize tatmin eden bir açıklama yapın. Dün 150 lira olan kiraz neden bugün 80 liraya düştü. Bunu açıklayın dedim. Açıklayamadılar. Süreç bu. Buradan çıkış yolunun ne olduğu konusunda hızlı bir dönüşüme girmemiz gerekiyor. Honaz olarak kooperatif kurup onun üzerinden ihracat yapabiliriz. Bir kiraz borsası oluşturarak yolumuza devam edebilir. Bir diğer seçenek de bunu bir hükümet politikası haline getirmek. Bizim kiraz üreticilerimizi hükümetin koruması altına almamız gerekiyor. Bir tüccarın iki dudağı arasına yerleştirdiğimiz kiraz üreticisini 150 lira hayali kurup 80 lira gerçeği ile karşılaştırmayalım. Şu anda üreticinin sesini duyacak bir yetkili bulamıyoruz”

honaz kiraz