BAKAN ŞİMŞEK AÇIKLADI: KONUTA ERİŞİLEBİLİRLİK KOLAYLAŞACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak." dedi. Bakan Şimşek, kentsel dönüşümün finansmanı ile konut arzının artmasında önemli bir enstrüman olacak yeni düzenlemede son aşamaya geldiklerini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, SPK tarafından yapılacak düzenlemelerle gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünün açılacağını belirtti. Bu düzenlemeyle, GYF'lerin portföyleri uygun hale getirilecek ve tür değişikliği yapılacak. Bu sayede konut arzının artmasıyla konut fiyatlarının yükselmesi önlenecek ve konuta erişilebilirlik her kesim için kolaylaşacak.

Bakan Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarının yeni düzenlemeden önce bu projelere yatırım yapamadığını ve gayrimenkullerin inşaat işlerini üstlenemediğini vurgulayarak, SPK'nin düzenlemesiyle bu kısıtların ortadan kalkacağını ifade etti. Şimşek, "Proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Bu fonlar, ünvanlarında 'proje' ibaresine yer verecek ve 'proje gayrimenkul yatırım fonu' olarak anılacak." dedi.

İSTEYENE GELİR, İSTEYENE EV

Yeni düzenlemeyle birlikte yatırımcıların proje kaynaklı risklerinin azaltılması amacıyla teminat mekanizması getirilecek. Bu düzenleme, yatırımcıların fondan çıkış hakkını da güvence altına alacak. Yatırımcılar, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olabilecek.

Bakan Şimşek, "SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunuyor. Halihazırda portföyü oluşan 149 fon varken, bu fonların portföy büyüklüğü ise 82,7 milyar lira civarında. Yeni düzenlemeyle bu fonların sayısının artması bekleniyor. Fonların teminat temelli sağlam yapısı sayesinde gayrimenkul proje üretimi güvenle hayata geçirilebilecek." dedi.

FİYATLARIN DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE KATKI

Düzenlemeyle toplumda genel anlamda tasarruf eğiliminde artış bekleniyor. Bakan Şimşek, "Düzenleme, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak. Bu yatırım fonları, konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde büyük katkılar sağlayacak." dedi.

Yeni düzenleme, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için değerli bir alternatif oluşturacak. Böylelikle tasarruf sahipleri, küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecekler.