BİYOÇEŞİTLİLİK RİSK ALTINDA

Denizli OBM Ekosistem Hizmetleri Müdürü Cüce, zengin biyoçeşitliliğe sahip Denizli’de envanter oluşturduklarını belirtti. Çevre kirliliği, kontrolsüz avcılık, orman yangınları ve iklim değişikliği gibi nedenlerle bu zenginliğin risk altında olduğunu kaydetti. 

Denizli’nin coğrafi konumu nedeniyle bir kesişim noktasında olduğunu belirten Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Şube Müdürü Serkan Cüce önemli uyarılarda bulundu. 

Denizli'nin Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında yer aldığını, biyoçeşitlilik açısından Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Cüce, “Denizli bu konum sayesinde farklı ekosistemlere ev sahibi yapmakta. Honaz Dağı Milli Parkı, Bozdağlar ve Büyük Menderes Nehri gibi doğal alanlar, bölgedeki biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlamakta. Bitki ve hayvan türlerinin envanterlerini yaparak kontrollü olarak toplanmasını sağlıyoruz. Ayrıca Çameli ilçesindeki ormanlarımızda biyoçeşitlilik çalışmaları yapılmış olup, bunların korumacılık faaliyetleri planlanmakta" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de 3 bin 700 tanesi endemik olmak üzere toplamda 11 bin 800 adet bitki türünün bulunduğunu belirten Cüce, "Biyoçeşitlilik insan hayatı açısından önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı çevre, temiz su, temiz hava,  tıbbi ve aromatik unsurlar gibi bir çok faktörü bünyesinde bulundurur" diye konuştu.

 OBM Ekosistem Hizmetleri Müdürü Cüce

UYARILARDA BULUNDU

Biyolojik çeşitliliğin hızla azalma nedenlerini sıralayan Cüce vatandaşları duyarlı olmaya davet ederek; “Çevre kirliliği, aşırı, kontrolsüz avlanma ve faydalanma, orman yangınları, iklim değişikliği gibi faktörler biyoçeşitliliği azaltmakta. Biyoçeşitliliğin azalması doğal denge üzerinde yıkıcı etkilere neden oluyor. Örneğin hayvanlar açısından bakacak olursak, yırtıcı kuşlar ve yılanların azalması fare popülasyonunun artmasına neden olacak. Bu ve bunun gibi durumlar doğal dengeyi bozuyor. Özellikle çevre kirliliği, kontrolsüz avlanma gibi unsurlara dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.