DOKTORA VE MÜHENDİSE PEŞİN VERGİ GELİYOR

Hükümet yeni vergi paketi üzerinde çalışmalarına devam ederken, bazı meslek gruplarına yönelik peşin vergi uygulaması gündeme geldi. AK Parti kurmayları, meslek gruplarının kazançları ile vergileri arasında uyumsuzluk olduğunu belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi muafiyet ve istisnalarının gözden geçirildiğini ve bu konudaki düzenlemelerin kamuoyuna duyurulacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından hükümet, doktor, mühendis, diş hekimi ve bazı serbest meslek gruplarına yönelik peşin vergi uygulaması için hazırlıklara başladı.

ETKİ ANALİZİ YAPILDI

Edinilen bilgilere göre, AK Parti kaynakları, yapılan etki analizi çalışmasında, doktor, mühendis, diş hekimi gibi meslek gruplarının kazançları ile ödedikleri vergiler arasında uyumsuzluk olduğunu belirtti. Parti kurmayları, “Bazı meslekleri yapanlara bakıyorsunuz, gayet lüks bir yaşamları var. Ancak ödedikleri vergiler kazançlarıyla uyumlu değil. Hatta hiç vergi ödemeyenler bile var. Bunun önüne geçmek istiyoruz” dedi.

PEŞİN VERGİ UYGULAMASI NASIL OLACAK?

AK Parti kaynakları, peşin vergi uygulaması hakkında detayları paylaştı: “Vergi peşin alınmalı, daha sonra beyanname verilmelidir. Vergi dönemi sonunda mahsuplaşma olacak. Bu yöntemle vergi kaçırmanın önüne geçilecek. Çünkü, hiç kimse vergi incelemesine tabi olmak istemez. Beyan edilen matrah, alınan vergiden daha düşük gösterilirse, incelemeye tabi tutulacaklarını bilirler.”

ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ DE DÜŞÜNÜLÜYOR

Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması, sadece küresel şirketler için değil, yurt içindeki şirketler için de düşünülüyor. AK Parti kurmayları, “Yaptığımız çalışmada gördük ki, Türkiye çapında vergi matrahı konusunda ilk 100’e giren firmaların ödediği vergi, kasaya girer girmez çıkıyor. İstisna, teşvik ve muafiyetler nedeniyle bu vergi hazinede kalmıyor. Yapılan çalışma ile en az %15 kurumlar vergisi ödemek zorunda olacaklar” değerlendirmesini yaptı.

KAMU İHALE YASASI DA ELE ALINACAK

Vergi paketinden sonra Kamu İhale Yasasında da değişiklikler yapılacak. AK Parti kaynakları, “Kamu kurumları ‘Acil’ deyip, bu istisnalara sığınarak mal veya hizmet alımı yapmak istiyor. Bunun önüne geçilecek. İstisnaların kapsamı daraltılacak. 30’dan fazla istisna söz konusu. Bunlar azaltılacak. Ayrıca, kanunda pazarlık usulünün düzenlendiği 21’inci madde yeniden ele alınacak” dedi.