FATİH'İ VE FETHİN RUHUNU ANLATTI
Türk Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, İstanbul'un fethinin 571. yıl dönümü anısına düzenlenen konferansta "Fatih ve Fetih Ruhu"nu anlattı.
Türk Ocakları Denizli Şube Başkanlığı tarafından İstanbul'un fethinin 571. yıl dönümü anısına "Fatih ve Fetih Ruhu" adlı konferans düzenlendi. Türk Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz'ün konuşmacı olarak katıldığı konferans, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi.
Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un fethinin yıl dönümü dolayısıyla düzenledikleri etkinliğe genel başkanları Prof. Dr. Mehmet Öz'ün yoğun programlarına rağmen katıldığını belirterek, "İstanbul’un fethi dünya tarihinin son bin yılının en önemli kırılma anlarından biridir. İstanbul’un fethini, o fetih ruhunu Ahmet Yesevi geleneğinden başlayan o kolonizatörlük ruhunu bugün inşallah hocamızın ağzından dinleyeceğiz" dedi.
MEDENİYET PERSPEKTİFİNİ ANLAMAK ÖNEMLİ
Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ile akademi, tarih ve kültür dünyasından izleyicilerin katıldığı konferansta Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Öz, İstanbul'u fethederek tarihte bir çağı kapatıp yeni bir çağı başlatan Fatih Sultan Mehmet hakkında bilgi verdi. Fatih Sultan Mehmet Han'ın doğuşunu ve yetişmesini anlatan Prof. Öz, "Fatih Sultan Mehmet, Fatih, fetih ruhu, medeniyet inşası gibi kavramlar çok önemli kavramlar. Burada fetih olayına geçmeden önce Fatih kimdi, nasıl yetişti, biraz onun üzerinde durmak istiyorum. Çünkü onun medeniyet perspektifini anlamamız çok önemli" diye konuştu.
"FETİH SADECE KILIÇLA ELDE EDİLEN BAŞARI DEĞİLDİR"
Prof. Öz, "Fatih demek sadece askeri başarı, kılıçla elde edilen başarı demek değildir. Fetih demek aşmak demektir. Kur'an-ı Kerim Fatiha ile başlar. Dolayısıyla neyi açıyorsunuz? Bir yeri fethederek orayı nereye açıyorsunuz? İşte İstanbul’un fethi ile aslında bizim küçük bir beylik olarak doğan Osmanlı Devleti'nin geldiği noktayı görmek bakımından önemli. Onu büyük bir yeni medeniyet projesine açmıştır Fatih. Fetih sadece İstanbul’u askeri olarak almaktan ibaret değildir" ifadesini kullandı.