FORUM AVM'LER SATILMAYACAK

Denizli'deki Forum Çamlık'ın da aralarında olduğu 9 dev AVM'nin konkordato sürecinin pozitif ilerlediğini bildiren şirket yetkilileri, satışın aksine yeni AVM yatırımı planladıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl Almanya’da ikamet eden Türk İşadamı Mehmet Gezer’e satışı ve hemen ardından da konkordato ilan etmesi ile gündeme gelen Forum markalı 9 adet AVM'nin satışının aksine grubun yeni yatırımlar için görüşmeler yaptığı bildirildi. Denizli'deki Forum Çamlık'ın da aralarında olduğu 9 dev AVM'de konkordato sürecinin pozitif ilerlediği, AVM’lerin borçlarını çevirebilecek duruma geldiği öğrenildi.

Hollandalı AVM yatırım ve geliştirme şirketi Multi Corporation’a ait olan Forum markalı AVM’ler, 2013’te 900 milyon Euro borcuna karşılık olarak ABD'li Blackstone’a satılmıştı. En yaşlısı 14-15 yıllık olan AVM’ler, 2018’de kiralarda TL’ye dönüş, sonrasında ise gerçekleşen salgının yol açtığı ekonomik kriz nedeni ile zor dönemler geçirmiş ve geçen yıl yatırımcıları arasında Mehmet Gezer’in de yer aldığı başka yatırımcı grubuna satılmıştı.

Ekonomi Gazetesi'nden Yener Karadeniz'in haberine göre, geçtiğimiz hafta düzenlenen Perakende Günleri 2024’te açıklamalarda bulunan AVM’lerin işletmecisi Multi Türkiye Müdürü Ertuğrul Acar ve Forum AVM’lerinin Yönetim Kurulu Üyesi ve Mehmet Gezer’in oğlu Furkan Zeynel Gezer, konkordatoda üçüncü aşamaya gelindiğini ve sürecin kendileri için pozitif ilerlediğini belirterek, önümüzdeki dönemde yeni AVM satın almayı da planları arasında dahil ettiklerini söyledi. Hali hazırda çalışmaya devam eden AVM’lerin de borçlarını çevirebilecek duruma geldiğini dile getiren iki iş insanı, yıllık 83 milyon ziyaretçi ağırlayan AVM’lerde doluluk oranının ise yüzde 100’e yakın olduğu belirtti.

ALMAN MARKALARLA GÖRÜŞME YAPILIYOR

AVM’lerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına yenilenebilir enerji ve yenileme yatırımlarını da gündeme aldıklarını söyleyen ve bu kapsamda 350 milyon avro yatırım planladıklarını dile getiren Furkan Zeynel Gezer, marka karmasını genişletme kapsamında da geçtiğimiz yıllarda Türkiye’den çıkan markalar ve son baharda Türkiye’ye girecek olan Flying Tiger Copenhagen da dahil olmak üzere birçok yabancı marka ile görüşme halinde olduklarını açıkladı. Anlaşma sağlanması halinde Flying Tiger’ın Türkiye’deki ilk mağazasının Marmara Forum’da açılabileceğini söyleyen Furkan Gezer, Türkiye’nin geleceğine olan inançlarının bir göstergesi olarak önümüzdeki dönemde en iyi iş yapan 50 AVM arasında yer alan AVM’lerden bazılarını da bünyelerine katmayı planladıklarını ifade etti.

MAHKEME 1 YILLIK SÜRE VERDİ

Konkordato sürecinin istedikleri gibi ilerlediğini ifade eden Furkan Zeynel Gezer'in açıklamasına göre toplam 28 milyar TL borç için mahkeme Forum İstanbul, Marmara Forum, Forum Çamlık, Forum Aydın, Forum Erzurum, Forum Kapadokya, Forum Ankara, Gordion ve Forum Magnesia’ya bir yıllık kesin süre verdi. Bu sürede alacaklıların şirketler aleyhine icra takibi yapması mümkün olmayacak. Şirketler ise bir yıllık sürede alacaklılarla ödeme projelerini müzakere edecek ve bir yılın sonunda yapılacak toplantıyla AVM’lerin kaderi belirlenecek. Her ne kadar basında bu AVM’lerin 3 farklı grup ile satınalmaya yönelik görüşme yürüttüğüne yönelik haberler çıksa da AVM’lerin işletmesini gerçekleştiren Multi Türkiye Genel Müdürü Ertuğrul Acar ve Mehmet Gezer, söz konusu iddiaları kesin bir dille reddederek gelişmelerin aksine AVM'leri satmak değil bünyelerine yeni AVM katmayı planladıklarını anlattı.

YILDA 83 MİLYON ZİYARETÇİ AĞIRLIYOR

Furkan Gezer, AVM’lerinin yıllık 83 milyon ziyaretçi ağırlağını, "Finansal durumu da düzeliyor. Kurda yaşanan stabil durum ve artan ziyaretçi sayıları nedeni ile AVM’lerimiz kendilerini çevirecek duruma geldi. Borç yapılandırması konusunda da mahkeme pozitif bir süreçte ilerliyor. Biz Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. İflas etmek yeni AVM satın almayı planlıyoruz. Burada da Türkiye’de iş yapan en iyi 50 AVM arasından işletmeler ile görüşüyoruz. Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz ve burada yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Borç yapılandırması konusunda bankalar ile anlaştıkları bilgisini veren Gezer, AVM’lerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için renovasyon çalışmaları kapsamında 100 milyon avro, yenilenebilir enerji için de 200-250 milyon Euro olmak üzere toplanda 350 milyon avro yatırım planladıklarını dile getirdi.