KURUCUSU KOVULDU, KONSERVATUVAR KAPATILDI

Acıpayam’da şef Mansur Kaymak’ın işine son verildi, konservatuvarın boşaltılarak gençlik merkezine taşınması kararı alındı. Kaymak, CİMER’e şikayet edeceğini ayrıca Belediye Başkanı Levent Yıldırım hakkında da suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Acıpayam’da 16 yıl önce kurulan belediye konservatuvarı tartışmaların odağı oldu. Dün akşam belediyeden konservatuvara gönderilen ve Belediye Başkanı Levent Yıldırım’ın imzasını taşıyan yazıda şef Mansur Kaymak ile yapılan sözleşmenin tek taraflı feshedildiği tebliğ edildi.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTI

Kaymak kendisine gönderilen yazıyı sosyal medyada paylaştı. Yazıda; “Belediyemizle yapmış olduğunuz sözleşme kapsamında düzenlediğinizi belirttiğiniz kurslara aktif katılım olmadığını kursiyerlerin sözlü beyanlarından tespit etmiş bulunmaktayız.

Belediye konservatuvarının yapılanmasına dair farklı bir planlamaya gidileceği ve çalışmaların önümüzdeki dönemde yeni yapılan gençlik merkezi bünyesinde geçekleştirileceğinden, 01.06.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, protokolümüzü sonlandırdığımızı üzülerek tarafınıza bildiririz. Protokolünüz kapsamında yaptığınız çalışmaları en geç 03.06.2024 tarihine kadar başkanlığımıza teslim etmeniz ve konservatuvar binasını boşaltmanız hususunda gereğini rica eder, bugüne kadar olan hizmetlerinizden ötürü teşekkür ederiz” ifadelerinin yer aldığı gözlendi.

“KARARIMI VERDİM”

Sosyal medya üzerinden açılama yapan Acıpayam Belediyesi Konservatuvar Şefi Mansur Kaymak, belediyeyi topa tuttu. Kaymak; “Acıpayam'dan ayrılma vaktidir. Kültür, değer görmediği yerden göç eder. CHP'li yeni başkandan kültüre, sanata dair daha çok umudumuz vardı. Acıpayam için bütün hayallerimiz yıkıldı. Başkan; ilk darbeyi konservatuvardan başlattı ama iyi olmadı. Acıpayam kültür ve sanatına yazık olur. Özellikle Ankara'da yaşayan kıymetli dostlarıma, arkadaşlarıma selamlar, sevgiler ve saygılar sunuyorum. Sizleri özledim. Ankara'yı özledim. Geleneksel halk kültürümüzü, halk müziğimizi ve oyunlarımızı; araştırma, derleme, yaşatma ve arşivleme çalışmalarım, özel yaşam mücadelem, yeni yerel yönetimle Acıpayam'da gittikçe zorlaşacak gibi görünüyor. Oysaki ‘Benim tek hedefim, amacım; her türlü siyasetten uzak, çocuklarımızı ve gençlerimizi sahip çıkmak, kültürel sanatsal yönden onları geleceğe hazırlamak, yön vermektir’ demiştim ama olmadı. Buraya kadarmış. Bekle Ankara Geliyorum. Önce CİMER'e şikayetimi gönderiyorum en kısa zamanda. Göçümü düzmeye, fikren başlamıştım zaten, fiziken yakındır. Kararımı verdim sayılır” ifadelerini kullandı.

ŞEF KOVULDU, KONSERVATUVAR KAPATILDI

“HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATACAĞIZ”

Acıpayam Belediye Konservatuvarı’nda 16 yıldır çalıştığını belirten Kaymak, belediyenin düzenli ödeme yapmadığını ileri sürdü. Kaymak; “Acıpayam Belediye Konservatuvarı’nda 2008 yılında kurduğumuz tarihten itibaren 16 yılı aşkın süredir yönetici olarak çalışıyorum. Bunca yıl verdiğimiz hizmet karşılığı olarak her ay asgari ücretin ancak yarısı kadar ücret ödenmiştir. Düzenli bir ödeme yapılmamıştır. Günde 16 saat çalışmaktayım. Belgelerle sabittir. Belediye bana olan borcunu ödemeden kapı dışarı edemez. CHP’li Acıpayam Belediye Başkanı Levent Yıldırım hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Yasal haklarımızı aramak için hukuki süreci başlatacağız” dedi.

MANSUR KAYMAK KİMDİR?

Halk müziği sanatçısı ve türkü derleyicisi olan Kaymak, 1951 yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğreniminin ardından 1972’de Denizli Kız İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Çeşitli yerlerde ilkokul öğretmenliği yapan Kaymak, 1975’te başladığı Gazi Eğitim Enstitüsü “Müzik Bölümü”nü 1977’de bitirdi. 1976 yılında TRT Ankara Radyosunda açılan “THM Amatör Sesler ve Mahalli Sanatçı” sınavlarında başarılı olan Kaymak, TRT’de uzun yıllar THM Ses Sanatçısı olarak Solo Programlar yaptı.

1997’de Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Lisans Tamamlama Programı “Müzik Eğitimi Bölümü”nü bitiren Kaymak, 1979 -1984 yılları arasında Kültür Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesinde “Folklor Araştırmacısı” olarak çalıştı. 1984 -1986 yılları arasında Kültür Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde “Türk Müziği Şube Müdürlüğü” yapan Kaymak; 1986’da TRT Müzik Dairesi Başkanlığına “Türk Halk Müziği Repertuar Memuru” olarak “Sınav ile” naklen tayin edildi.  TRT Müzik Dairesi Başkanlığında 5 yıl “THM Repertuar Memuru” olarak çalışan Kaymak, 1991 yılında “Türk Halk Müziği Repertuar Uzmanı” kadrosunu aldı.

1991-2000 yılları arasında TRT İzmir Televizyonu Müdürlüğüne “Müzik Uzmanı” olarak tayin edilen Kaymak,  TRT Genel Müdürlüğü Olur’uyla 6 ay Ankara Radyosu “Yurttan Sesler Korosu” Repertuar çalışmalarına katıldı. Ulusal ve uluslararası müzik festivallerinde THM Ses Sanatçısı olarak görev alan Kaymak, yurdun değişik yörelerinden 3 binden fazla türkü ve halk ezgisi derledi.

TRT İzmir Televizyonu Müzik Uzmanı olarak görev yapmakta iken 2000 yılında emekli olan Kaymak, Pamukkale Üniversitesi’nde “Müzik Okutmanı” olarak tekrar göreve başladı. Üniversitedeki görevinden 2005 yılında 2’nci kez emekli oldu ve memleketi Acıpayam’a yerleşen Kaymak, Acıpayam Belediye Konservatuvarı’nın kurulmasını sağladı ve yönetimini üstlendi.