KARACA TBMM GENEL KURUL AÇILIŞINDA KONUŞTU

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, yönettiği TBMM Genel Kurulu açılışında 5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajı paylaştı.

Karaca, çevreci Bill McKibben'in "İnsanlık tarihinin büyük kısmı boyunca toplumumuz küçük, doğa ise büyüktü. Onlarca yıllık kısa bir süre içerisinde temel olan bu oran tam tersine döndü" sözlerine atıfta bulunarak konuşmasına başlayan Karaca. "O yüzden de doğayı itip kalktığımız bir dünyadan, doğanın bizi çok daha büyük bir güçle bir kenara savurduğu bir dünyaya geçiyoruz. Doğayla tersine döndürdüğümüz bu varoluş hâli, su kaynaklarımızın, toprağın ve havanın tehlikeli bir şekilde kirlenmesine; harap olan, yok olmaya doğru giden bir dünyaya açılıyor. Bu büyük yok oluşun bir faili var: Üretim ve tüketim sisteminin kendisi olan kapitalizmdir," dedi.

EKOKIRIM EN BÜYÜK ADALETSİZLİK

Karaca, ekokırımın gezegene, doğaya, gelecek nesillere ve kırılgan toplumlara yapılan büyük bir adaletsizlik olduğunu belirtti. "Dünyayı amansızca kirleten şeyleri üretmek için kullanılan birikim, insan ve çevre arasında daha uyumlu bir denge yaratmak için kullanılabilir ama bu kapitalizm için kârlı değil. Bugün yaşatılan ekokırım gezegene, doğaya, gelecek nesillere ve kırılgan toplumlara yapılan büyük bir adaletsizliktir. Bu adaletsizliği aşmanın yollarını bilim insanları söylüyor. Bu yüzyılın ortalarında iklim krizinin olumsuz etkilerinin hissedilemeyeceği bir yeryüzü bölgesi kalmayacak," ifadelerini kullandı.

PARLAMENTO, İKLİM KRİZİNİ AŞMAK İÇİN ÇALIŞMALI

Karaca, "Sonuç olarak başka bir dünyayı ancak bu dünyada kurma şansımız olduğunu fark etmeliyiz. İçinde bulunduğumuz sistemin sürekli olarak felaket yaratan bir üretim tarzını aşıp bir yıkım tarzına dönüştüğünü görmeliyiz. Dolayısıyla bugün iklim krizini aşmak, felaketlerin önüne geçmek için bu sistemden kurtularak çalışmaya başlayabiliriz," diye konuştu.

BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde ülkemizin içinde bulunduğu doğal afetlerin önlenmesi için iklim krizini tetikleyen çalışmaların durdurulması gerektiğini belirten Karaca, "Bu Meclis çatısı altında bulunan saygıdeğer milletvekilleriyle birlikte iklim krizini tetikleyen sürecin önüne geçeceğimiz bir dönemi birlikte yaşamak ve yaşatmak dileğiyle tüm milletvekillerimize ve bizi izleyen tüm yurttaşlarımıza sevgi ve selamlarımızı iletiyoruz," dedi.