FİYATLAR HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

TMO 2024 yılı hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri belirlendi. Kilogram başına alım fiyatları arpada 7,25 TL, ekmeklik buğdayda 9,25 TL, makarnalık buğdayda 10 TL olarak açıklandı. Açıklanan fiyatlar girdi maliyetleri her geçen gün artan üreticiyi tatmin etmedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin belli olduğunu, ayrıca üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracat için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığıyla birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verildiğini belirtti.

"ÜRETİMDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR"

Bakanlık açıklamasında "2024 yılı bitkisel üretimine yönelik TÜİK 1. Tahmin verileri açıklanmış olup, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 azalış beklenmektedir. Buğday üretiminin ise geçen yıla göre yüzde 4,5 azalışla 21 milyon ton olması beklenmektedir." ifadelerine yer verildi.

Hububat hasadının şu anda ülke genelinde yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde olduğuna işaret edilen açıklamada, "14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilerimize depolama imkânı sağlamak amacıyla TMO'ya arz edilen ürünler teslim alınmaya başlanmıştır. Hasat başlangıcından bu güne kadar gelinen süreçte piyasalar yakından takip edilerek, bugün itibariyle TMO hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin açıklanmasına karar verilmiştir." denildi.

ALIM FİYATLARI

TMO 2024 hububat alım fiyatlarına yer verilen açıklamada, "2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına; Makarnalık buğdayda 10.000 TL, Ekmeklik buğdayda 9.250 TL, Arpada 7.250 TL olarak belirlenmiştir. Bakanlığımızca, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerimize buğday için ton başına 1.750 TL'ye kadar, arpa için ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verilecektir. Bakanlığımızca verilecek fark ödemesi desteği ile birlikte üreticilerimizin eline ton başına; makarnalık buğdayda 11.750 TL, ekmeklik buğdayda 11.000 TL, arpada 8.000 TL geçecektir. Üreticilerimize ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecektir. Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

ALINAN DIŞ TİCARET TEDBİRLERİ

Üreticilerin hasat döneminde fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracatçının gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verildiği belirtilen açıklalmada, "2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan ve yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakılmıştır. Ekmeklik/Makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatı kontrollü olarak (TMO'dan uygunluk almak şartıyla) serbest bırakılmıştır. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024'ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurulmuş olup bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre anılan durdurma işlemi daha ileri bir tarihe de ötelenebilecektir." ifadelerine yer verildi.

ÜRETİCİLER E-DEVLET'TEN RANDEVU ALABİLECEK

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de 2024 dönemi hububat alım fiyatı ve politikaları ile ilgili yaptığı açıklamada, TMO'nun Türkiye genelindeki iş yerleri ve protokol imzaladığı lisanslı depolar olmak üzere 600'ün üzerindeki alım noktasında faaliyet göstereceği belirtilerek, "TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine anlaşmalı lisanslı depolar da dahil olmak üzere tüm alım noktalarında devam edecektir. TMO Randevu Sistemi yenilenmiş olup üreticilerimiz randevularını https://randevu.tmo.gov.tr/ adresinden alabileceği gibi e-Devlet üzerinden (Randevu Sistemi-Toprak Mahsulleri Ofisi) de alabilecektir. TMO iş yerlerinde resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır." denildi.

LİSANSLI DEPOLARIN AVANTAJI

Üreticilerin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75’ine kadar sıfır (yüzde 0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkanları bulunduğuna işaret edilen açıklamada, "ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınabilecektir." denildi. TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri istedi.

"FİYATLAR HAYAL KIRILIĞI YARATTI"

Geçtiğimiz yıl 8,25 TL + 1 TL prim ile 9,25 TL olarak açıklanan ekmeklik buğday fiyatının bu yıl yüzde 19 artışla 9,25 TL + 1,75 prim olarak 11 TL şeklinde belirlenmesi, üreticide ve sektör temsilcilerinde hayal kırıklığına neden oldu. TMO alım fiyatı açıklanmadan önce piyasadaki fiyatın daha yüksek olduğunu öne süren üreticiler, açıklanan fiyatla piyasanın daha da artması gerekirken düşüş yaşandığını ifade ettiler. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan fiyatların üreticilerde hayal kırıklığı yaşattığını belirterek, fiyatların acilen revize edilmesi gerektiğini kaydetti.