HUBUBAT FİYATLARI REVİZE EDİLSİN

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı 2024 yılı hububat alım fiyatlarında hayal kırıklığı yaşayan çiftçi, fiyatların revize edilmesini bekliyor. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, TMO'nun açıkladığı alım fiyatının maliyetin altında olduğunu kaydetti.

Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2024 yılı hububat alım fiyatlarını makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için 9 bin 250 ve arpa için 7 bin 250 lira olarak açıkladığını hatırlattı. Gemici TMO tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarının üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Hububatta açıklanmadan önceki fiyatlarla açıklandıktan sonraki fiyatlar arasında büyük farklar olduğuna işaret eden Gemici, "Biz maliyet rakamlarını buğday fiyatları açıklanmazdan çok önce hem Bakanlığa hem de Türkiye Ziraat Odaları Birliğine ilettik. Hepsi de bir arada havuzda birleşti. Türkiye genelinde ortalama bir rakam çıkmıştı 1 kg ekmeklik buğdayın maliyeti  10,87 TL olarak. Açıklanan ekmeklik buğdayın fiyatı 9250 TL artı 1750 TL prim. Prim hariç açıklanan rakam, maliyetin altında kaldı. Bizim belirlediğimiz 10,87 TL maliyetin üzerinde olması lazım açıklanan fiyat." dedi.

"ÇOK BÜYÜK RAHATSIZLIK VAR"

Gemici, "Yıllarca yapılan ne idi? Ya mevcut yaşanan enflasyon oranında artış yapacak ya da yüzde 25 bir refah payı koyacak üzerine. Şimdi verilen fiyat farkı ne kadar? Geçen sene 8250 TL  olarak açıklanan ton fiyatı 9250 TL oldu. Peki bu ülkede yaşanan enflasyon yüzde 12 mi? Tarımsal girdilerdeki artış, en az artanı yüzde 70. Yani bu yüzden çok büyük bir rahatsızlık var. Bir an önce hububat alım fiyatının revize edilmesi yönünde tüm çiftlerimizin talepleri var, bu fiyatın yeniden belirlenmesi veya artırılması konusunda" diye konuştu.

TMO'nun geçen yıl ödemeyi 30 günde yaparken bu yıl bunu 45 güne çıkarttığına işaret eden Gemici, "Şimdi hem fiyat düşük hem ödeme 45 gün, yani iki aya yakın. Bu da özel sektörün çiftçiyi daha da ezmesine teşvik ediyor. Müdahale kurumu olarak çiftçiyi koruyup kollayacak yerde tüccarın ve güçlü olan kesimin eline kaldık. Yer yer yüzde 30 ila yüzde 40'lara varan verimli düşüklüğü de var. O ayrı bir dert. Bir de sulu tarım alanlarımızdaki buğdaya su da verilmedi, oralarda kıraç buğdayı gibi oldu. Bir zarar da oradan var." ifadelerini kullandı.

"DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ"

Niyetlerinin kimseyi kırmak ya da fırsatçılık yapmak olmadığını ifade eden Gemici, "Bu ülke için üretmeye devam ediyoruz ama bizim de elimizden, çiftçimizin elinden tutulmalı. Allah aşkına diğer sektörlerin hiçbirinin enflasyon altında ürünlerini mamullerini sattığı var mı çiftçinin haricinde? Bunu göz önünde tutmaları lazım. Çiftçinin mağduriyetini giderecek bir  fiyat revizyonu yapmalarını bekliyoruz dört gözle. Bir de ofise verilen hububattaki ödemelerin en az 15-20 gün gibi bir sürede olmasını istiyoruz. Çünkü çok sıkıştık, çiftçi nakitte çok sıkışık. 30 Haziran’dan sonra ödemeleri gelen borçları var, tarım krediler gibi kooperatifler gibi. Şimdi ne yapacak çiftçi bu 45 gün vadeye binince? İşimiz zor."        ifadelerine yer verdi.