KRİTİK DAVADA KARAR ÇOK YAKIN

Avdan’da şirketin maden sahası büyütme talebine ilişkin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alınmış, bölge sakinleri iptal davası açarak konuyu yargıya taşımıştı. O yargılamada bugün dosyanın tarafları karşı karşıya geldi, gerekçelerini anlattı. Kararın bir sonraki celsede verilmesi bekleniyor. 

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan ve çevresindeki köylerde kömür madeni işletmesi amacıyla acele kamulaştırma kararı alınmasıyla başlayan süreç devam ediyor. İşletmecinin maden sahasını yaklaşık 200 dönüm daha büyütme yönündeki talebine ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı çıkmıştı. 

Yüzde 91’i verimli tarım arazileri yüzde 9’luk kısmı ise ormanlık alan olan, üzerinde açık kömür işletmesi faaliyetlerinin yürütülmesi planlanan bölgede, 20’ye yakın parsel sahibi Denizli İdare Mahkemesi’ne iptal davası açmıştı. 

ÇED Gerekli Değildir kararının iptalinin istendiği dava bugün görüldü. Denizli’deki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Avdan’ın simge isimlerinden 75 yaşındaki Hatice Kocalar da duruşmayı takip etti. 

Şikâyetçilerin dinlendiği celsede dosyanın taraf avukatları söz alarak gerekçelerini anlattı. Bilirkişi raporlarının da değerlendirildiği yargılamanın karara kaldığı öğrenildi. Mahkemenin üç hafta içinde karar vermesi bekleniyor. 

Diğer yandan bölgedeki acele kamulaştırma kararına karşı arazi sahiplerinin açtığı davada ‘yürütmeyi durdurma’ kararı çıkmıştı. 

DURUŞMA ÇIKIŞI AÇIKLAMA YAPTILAR

Avdan’daki çevre direnişinin simge ismi Kocalar duruşma çıkışında açıklama yaptı. Kocalar; “Hakkımızı aramaya, itiraz etmeye geldik. Topraklarımızı vermedik. Gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceğiz.” diye konuştu. 

TMMOB İKK Sekreteri ve Avdan Platformu dönem sözcüsü Mehmet Öztürk; “Verimli tarım arazilerimizin ve ormanlarımızın maden sahasına dönüştürülmesini istemiyoruz. Bölgede su kaynakları tamamen bertaraf edilmiş durumda. Kaynakların kurutulmasını istemiyoruz. Zeytin ağaçlarımız zaten talan edildi. Bu talanın daha da artmasını istemiyoruz ve buna izin vermeyeceğiz. Bu bir çevre katliamıdır. Bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz. Burada yapılacak açık kömür işletmeciliği, bölgenin ekolojik dengesini tamamen bozacaktır. Bu karardan dönülmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.