VERGİDEN KAÇMAK İÇİN SİLİNDİR HACMİ OYUNU

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla her alanda mücadele ediyor. Vergiden kaçmak için 50 cc altı silindir hacminde Türkiye’ye gelen motosikletlerin kayıt dışı olarak 125 cc kapasiteye çıkarılması dört bakanlığın sıkı takibinde.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergiden kaçmak için 50 cc altı silindir hacmine sahip motosikletlerin ithalatı vergiye tabi olan 100 cc üstü silindir hacmine dönüştürülmesindeki oyunu ortaya çıkardı. Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, vergiden kaçmak için 50 cc silindir hacmine sahip motorun Türkiye'ye getirilmesinin ardından, motoru 100 cc kapasitenin üzerine çıkaracak piston kiti, silindir gibi parçalar da ayrıca ithal ediliyor. Yapılan montajdan sonra 125 cc silindirli motorlar piyasada satışa sunuluyor.

Motosiklette silindir oyunu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın radarına takıldı. Piyasadaki bazı 125 cc silindir hacmine sahip motosikletlerin 50 cc altı silindir hacimli motosiklet olarak ithal edildiği bilgisine ulaşılırken, söz konusu motosikleti 100 cc üzerine çıkaracak piston kiti, silindir gibi parçaların ithalatının ise ayrıca yapıldığı, daha sonra resmi olmayan yöntemlerle araç üzerinde birleştirme, güncelleme gibi teknik değişiklikler yapılarak motor silindir hacimlerinin artırıldığına dikkat çekildi. 100 cc altındaki motosikletler Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) tabi olmadığı için trafikte rahatlıkla dolaştığı vurgulandı.

NE SİGORTA VAR NE MTV

Motosikletlerde 50 cc veya daha düşük silindir hacmine sahip olanların daha çok tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri, bu taşıtların trafik sigorta zorunluluğunun bulunmaması ve MTV'nin 100 cc altındaki motosikletleri kapsamaması. Bu iki faktör, söz konusu araçların piyasanın altında fiyatlara satılmasına neden oluyor. B sınıfı ehliyetle de kullanılabilen bu motosikletlerin muayenede yapılan kontrollerinin dar kapsamlı olması da silindir hacmindeki güncellemenin yakalanmasını zorlaştırıyor.

DÖRT BAKANLIK SIKI TAKİPTE

İthal edilen 50 cc altı motor silindir hacmindeki motosikletlerin 125 cc kapasiteye çıkarılması, yetkili kişilerce yapılmayıp, bu işlemler kayıt dışı gerçekleştiriliyor. İlgili idarelerin dışında yapılan işlemle bu motosikletler 50 cc altı olarak görülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her türlü tedbirin alınacağını ve denetimlerin artırılacağını belirtilen yetkililer, "Böylece yasal olmayan uygulamalara son vermek adına gerek ithalatı yapan, gerek dönüştürdüğü halde bunu bildirmeyen, gerekse de bunu yaptıran motosiklet sahiplerine cezai işlemler uygulanacak" uyarısında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından paylaşarak, "Kayıt dışılıkla her alanda mücadele!" ifadelerine yer verdi.