MOTOKURYELERE VERGİ GELİYOR

Hükümet, kayıt dışı çalışan motokuryeleri vergilendirmek amacıyla çalışma başlattı. Motokuryecilik faaliyetini gelir vergisi kapsamına almayı öngören yasal düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Hükümetin kayıt dışı çalışan motokuryeleri vergilendirmek amacıyla yasa hazırlığı yaptığı öğrenildi. Ekonomim'in haberine göre, bayram sonrası Meclis'e sunulması planlanan yeni torba yasada motokuryelerin vergilendirilmesine yönelik çalışma da bulunuyor. Yasa taslağı, motokuryelerin gelir vergisi kapsamına alınmasını ancak daha basit bir vergilendirme usulüne tabi olmalarını ve belli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendirilmelerini içeriyor.

KENDİ HESABINA ÇALIŞANLARIN VERGİLENDİRİLMESİNİ AMAÇLIYOR

Pandemi döneminde popüler hale gelen motokuryecilik birkaç yıl içinde hızla gelişip önemli bir sektör haline geldi. Sigortalı çalışan motokurye sayısının 140 bin olduğu, sigortasız çalışanlar da eklendiğinde bu sayının 350 binleri bulduğu tahmin ediliyor. Herhangi bir şirkette ücretli olarak çalışan motokuryeler açısından vergilendirme yönünden herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Çünkü, şirkette ücretli olarak çalışan motokuryelere ödenen ücretler, gelir vergisine tabi tutuluyor ve ilgili şirket tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödeniyor.

Tasarı, bir işverene bağlı olmadan kendi hesabına çalışan ve gelir elde eden motokuryelere yönelik düzenlemeyi öngörüyor. Devamlı motokurye faaliyetinde bulunulması ve gelir elde edilmesi halinde, elde edilen gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekiyor. Bu da ticari kazanç sahibi olarak mükellefiyet kaydı, defter tutma, beyanname verme gibi birçok vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesini içeriyor.

Torba yasa teklifi ile motokuryelerin sosyal medya fenomenleri gibi gelir vergisi kapsamına alınması ancak daha basit bir vergilendirme usulüne tabi olmaları ve belli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendirilmeleri için düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.

YÜZDE 15 TEVKİFAT YAPILACAK

Motokuryelerin, Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açtırmaları ve tüm hasılatı bu hesap üzerinden tahsil etmeleri gerekecek. Bankalar, bu hesaplara aktarılan hasılat üzerinden yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacak. Yıllık brüt hasılatı 3 milyon lirayı aşmayan motokuryeler beyanname vermeyecek. 3 milyon lirayı aşan kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecek. Düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

DÜZENLEMENİN AMACI

Düzenlemenin amacının kayıt dışı çalışmayı azaltmak, vergi gelirlerini artırmak ve motokuryelerin haklarını korumak olduğunu ifade edildi. Bazı motokurye temsilcileri düzenlemeye olumlu yaklaşırken, bazıları ise stopaj oranının yüksek olduğunu ve 3 milyon lira sınırının yetersiz olduğunu belirtiyor. Düzenlemenin motokurye sektörünü ve motokuryelerin gelirlerini ne kadar etkileyeceği ise henüz bilinmiyor.