AYLAR SONRA TAM MAAŞ ÖDENDİ

Buldan belediyesinde aralarında bankamatik memurlarının da bulunduğu 45 personel çıkarıldı. Başkan Orpak, yaptıkları tasarrufla personele aylar sonra tam maaş ödediklerini açıkladı.

Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 21-22-23 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek 22. Buldan Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali'nin tanıtımı dolayısıyla Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne ait Mavi Köşk'te basın toplantısı düzenledi. Yerel seçim süreci ile seçim sonrasını değerlendiren Orpak, 31 Mart yerel seçimlerinde güzel bir sonuç aldıklarını, 15 belediye meclisi üyesinden 12'sini kazandıklarını hatırlattı. 1980'den beri ilçede bir dönem CHP'nin belediyeyi kazandığını ama genelde sağ tandanslı yönetimin olduğu ifade eden Orpak, iyi bir ekiple yola çıktıklarını, seçimde karşı tarafı kötülemek yerine sürekli proje ürettikleri, rakiplerinin kendilerini takip etmek zorunda kaldığını kaydetti.

"VATANDAŞLARIMIZIN İSTEKLERİNE KULAK VERDİK"

Buldan'ın çok eski bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip olduğunu dile getiren Orpak, "Buldan turizmi, tarımı, el sanatları, tarihi evleri ile çok ciddi bir geçmişi olan bir yer. Dolayısıyla biz de bunu Buldan adına işlemek, Buldan‘a kazandırmak, önünü açmak istiyoruz. İyi bir ekiple yola çıktık. Biz dedik ki seçimden sonra herkesin belediye başkanı olacağız, Buldan hizmet etmek için yola çıkacağız ve Buldan‘ı birlikte yöneteceğiz dedik. Vatandaşlarımız da sağ olsunlar teveccüh gösterdi. Biz sağdan ve soldan, herkesten oy aldık. Bu nedenle diğer partilerden de 4 bine yakın bir oy geldi bize, teveccüh gösterdi vatandaşlar.  Tabii seçimlerde bir de şunu yaptık çalmadık kapı sıkmadık el bırakmadık, bütün vatandaşlarımıza ulaştık, onların isteklerine kulak verdik” ifadelerini kullandı.

AYLAR SONRA TAM MAAŞ ÖDENDİ

"İŞÇİLERİN ALACAĞI VAR"

Orta ve uzun vadede neler yapılması gerekiyor, kısa vadede acil neler yapılması gerekiyor şu anda bunlarla ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Orpak, "Tabii bu arada nasıl bir belediye devraldık? Tüm belediyeler sıkıntı içerisinde gördüğümüz tabloda ama Buldan'ın durumunun daha ağır olduğunu gördük yaptığımız çalışmalar sonucu. 110 milyon borcumuz var. Bunu kişi başına böldüğümüzde Denizli'de ilçeler içerisinde en yüksek borç oranına sahip bir ilçeyiz. Tabii sadece borç olması önemli değil, borcun yapısı da çok önemli. Bugün Buldan’da neredeyse her bir işçinin 150-200 bin alacağı var. Yani bir yıllık, sekiz aylık ortalama bazda personelin alacağı mevcut. Bu insanlar bu şekilde çalışmak zorunda bırakılmış. Esnafa olan borçlar var, SSK'ya olan borçlar var, devlete olan borçlar var. Dolayısıyla baktığımızda bu 110 milyon neredeyse gecikmiş borçlar. Hatta doğal gaz var Buldan'da, kazılan yollar neredeyse 1-1,5 senedir yapılmıyor. Bunun için 10 milyon kredi alınmış en son değişken faizli 600 bin lira geçen ay faizini ödedik. Buldan gibi bir yer için bu ciddi anlamda bir bedel" diye konuştu.

‘TUZAKLAR KURULMUŞ’

Buldan'da iflas etmiş bir belediye aldıklarını savunan Orpak, "Çöpünü dahi toplayamıyordu Buldan. Biz gelir gelmez bunları yapılandırdık. Bir düzene sokuyoruz, bu kolay olmuyor. Yerel seçimde 15 meclis üyesinin 12’sini aldık. Tabii bu da bize ciddi bir sorumluluk getirdi. Yani vatandaş dedi ki bunu çözerse CHP çözer, sizin ekibiniz çözer dedi." ifadelerini kullandı.

Giderayak çok ucuz kiraya verilen yerler olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının deprem sonrası birtakım kuralların uygulanması yönünde aldığı kararlardan dolayı vatandaşla ceza uygulaması ile karşı karşıya kaldıklarına işaret eden Orpak, "Vatandaş da düşünüyor ki işte CHP ve ekibi geldi ceza kesiyor, bir sadece uygulama durumunda kaldık. Yani böyle baktığınızda tabii ciddi tuzaklar kurulmuştu. Biz bunların hepsini aşıyor, vatandaşımıza bunları anlatıyoruz." diye konuştu.

"PERSONEL ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIK"

Personeli toplayıp yapılması gerekenleri anlattıklarını dile getiren Orpak, "Geminin yürümesi için tasarruf edilmesi gerektiğini anlattık. Tabii ne yaptık? Personel çıkarmak zorunda kaldık. Zor bir iş ama bunu yapmak zorundayız. Çünkü son altı ay 40-50 işçi alınmış. Tabii bir kısmı bunlardan olmak üzere kimisi bankamatik memuru olmak üzere uzun vadeli çalışanlardan da çıkarmak zorunda kaldık. Tabii şu anda 45 kişiye yakın toplamda personel çıkmış oldu. Bu hoş bir şey değil ama bunu yapmak zorundasınız. Çünkü bütçe ciddi açık veriyor, gelirlerimiz çok fazla değil. Pek çok yer satılmış. Belediyeyi harekete geçirdik, yani ölmüş bir belediyeyi suni teneffüs yapıp ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Ekibimiz çok kuvvetli, bilgimiz kuvvetli, bunu da başaracağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"TAM MAAŞ ÖDEDİK"

Personelin önceki dönemde uzun zamandır tam maaş alamadığının altını çizen Orpak, "Biz ilk ay tüm zaruri harcamalarımız dışında personele eşit şekilde bölerek maaşımızı ödedik 8,5 milyar düştü. İkinci ay yine tasarrufa devam ettik, kalan zaruri harcamalar dışında böldüğümüzde 17,5 milyar ödedik. Bu ay ilk defa üçüncü ayda tam maaş ödemeye geçtik. Dün itibarıyla bunu ödedik arkadaşlarımıza. Bu da ciddi bir başarıdır uzun süredir tam maaş alamayan işçilerimiz ilk defa tam maaş aldılar dün itibarıyla. Bu zorlukları biz aşacağız, aşıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Kurulan tuzaklardan bir tanesinin sendikalı işçilere son 20 gün kala yüzde 500 zam verilmesi olduğuna dikkat çeken Orpak, "Maaşını alamayan adama yüzde 500 zam yapılmış sendika vasıtasıyla. Şimdi arkadaşlarımızla bunu görüştük görüşüyoruz, bunu da çözdük bunun yanlışını anlattık, iyi niyet olmadığını anlattık. Bu da çok önemli. Çünkü bir tarafta alınan düşük ücret, bir tarafta neredeyse üç katı alınan bir ücret... Büyük bir adaletsizlik olurdu. Dolayısıyla bunları da şu anda çözüyoruz, çözmeye de devam edeceğiz. Personele ödemlerimize başladık ilk defa tam maaş verdik.

AYLAR SONRA TAM MAAŞ ÖDENDİ

BULDAN'A ORGANİZE SANAYİ

Yapmak istedikleri projelernin olduğunun altını çizen Orpak, "Mesela buradan uzun vadede bir organize sanayi kurmak istiyoruz, burası çok önemli. Çünkü Buldan'da 3 bin kişi dışarıya çalışmaya gidiyor. Ben hep şunu söyledim buraya bir organize sanayi kurarsak biz fabrikaları sizlerin ayağına getireceğiz dedik çalışanlar için. Aynı zamanda büyümek isteyen sanayicimiz var, bunlar da yer bulamadığı için bunlar da buralarda yer bulacak.  Tarımsal ürünleri işleyeceğiz bir taşla üç kuş kuracağız bunu yaptığımız taktirde. Bunları belli bir etap çerçevesinde yapacağız. Mali yapıyı önce disipline etmemiz gerekiyor, yani hedeflerimiz çok büyük. Biz Buldan diyoruz ki Denizli'nin bir numaralı ilçesi olacak, çünkü bunu hak ediyor geçmişte de böyleymiş. Genç Osman’ın dokuması, padişahların gömlekleri buralarda yapılmış. Biz Buldan‘ın altyapısını Buldan için kullanacağız. Zenginleşen belediye başkanı olmayacağız, halkını zenginleştiren belediye başkanı olacağız." dedi. Orpak, organize sanayiyi Sanayi Odası ile birlikte hayata geçirmeyi planladıklarını kaydetti.

BULDAN FESTİVALİ'NE PARA VERİLMEYECEK

Buldan'da uzun yıllar devam eden Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali'ni bu zor şartlarda yapalım mı yapmayalım mı diye düşündüklerini ve en sonunda bunu yapmaya karar verdiklerini anlatan Orpak, "İyi de bir süreç yaşadık yani bu genelde sponsorlar aracılığıyla oluyor ama üstüne belediyenin mutlaka katkı koyması gerekiyordu. İlk defa biz bunu bu sene hiç para vermeden organizatörlerin biraz kendi gayretleriyle belki biraz ticari bilgimiz, tecrübemizle para vermediğimiz gibi üzerine önceki dönem bu işi yapan organizatörün 360 milyar alacağını sildik, böylece ciddi bir ciddi anlamda bir belediyeye katkı sağlamış olduk, vermediğimiz gibi. Bu da ayrı bir başarıdır aynı zamanda zaten tasarruf genelgeleri nedeniyle belediye üzerinden bunu yapma şansımız da yoktu bu da bize bir artı oldu." dedi. Orpak, 21 Haziran Cuma günü saat 17.00'de açılışı yapılacak festivalin üç gün süreceğini belirterek, 21-22-23 Haziran'da her gün dolu dolu geçecek festivale herkesi davet etti.

BORÇLARIMIZI ÖDEYECEĞİZ

Belediyenin toplam personel sayısı ile ilgili soruyu yanıtlayan Orpak, toplam personel sayısının 160 iken bunu 113'e indirdiklerinin altını çizerek, "Bunu yapmak zorunda idik, yoksa bütçe açık veriyor, bu gemide hep beraberiz. Mutlaka bu geminin gitmesi lazımdı, daha belki bu tasarruflarımız devam eder ama biz ne yaptık? Bir kısmını Kestane Deresi'ne kaydırdık personelimizi çıkarmak yerine, elimizden geldiğince bunları korumaya çalışıyoruz. Yani ortalama bazda her bir personelin 150-200 bin yakın alacağı vardı. Bunu da böldüğünüzde 8-10 ay yapar en az, bazıları bir yıl. Burada da adaletsiz davranılmış bazılarına daha fazla verilmiş bazılarına daha az verilmiş mesela. Dün itibarıyla da işçilerimize tam maaş verdik. Tabii diğer borçlarımızı da zaman içerisinde elimizden geldiğince yapılandıracağız, ödeyeceğiz” diye konuştu.