GIDA BESLENME BEYANLARINA YENİ DÜZENLEME

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın beslenme beyanlarına yönelik hazırladığı taslağa göre, karşılaştırmalı beslenme beyanı sadece aynı kategorideki aynı ürün adına sahip gıdalar arasında yapılabilecek. Yoğurt ile peynir, puding ile çikolata, bisküvi ile dondurma, tereyağı ile margarin karşılaştırması yapılamayacak.

Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği Hakkında Kılavuz Taslağı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunuldu. Bu taslak, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesini ve yanıltılmasını önlemek amacıyla hazırlanmış olup, gıdaların etiketinde, tanıtımında, sunumunda ve reklamında kullanılan beslenme beyanlarını düzenlemeyi hedefliyor.

Karşılaştırmalı Beslenme Beyanı

Taslağa göre, karşılaştırmalı beslenme beyanı sadece aynı kategorideki aynı ürün adına sahip gıdalar arasında yapılabilecek. Bu, yoğurt ile peynir, puding ile çikolata, bisküvi ile dondurma gibi farklı kategorilerdeki ürünler arasında karşılaştırma yapılamayacağı anlamına geliyor. Aynı kategoride benzer ürünler arasında bile karşılaştırma yapılırken, gıdada bulunan besin öğesinin miktarı veya enerji değeri belirtilerek yapılacak.

Doğru ve Yanıltıcı Olmayan Bilgi

Gıdaların etiketinde, tanıtımında ve reklamında kullanılan beslenme beyanları, yanlış veya yanıltıcı olmadan, ortalama tüketicinin anlayabileceği şekilde olmalı. Beslenme beyanı olarak yorumlanabilecek ticari marka veya özel isimler de yönetmelikte yer alan ilgili beslenme beyanı koşullarını karşılamalı ve ilgili beyanı içermeli.

İlave Şeker İçermez/Şeker İlavesiz Beyanı

Belirli beslenme beyanlarının kullanımına ilişkin kısıtlamalar da getirildi. "İlave şeker içermez/şeker ilavesiz" beyanı için, gıdaya herhangi bir monosakkarit veya disakkarit eklenmemiş olması gerekecek. Ayrıca, tatlandırma özelliği olan sakaroz, glukoz, fruktoz, bal, mısır şurubu, meyveli şurup ve meyve suyu konsantresi gibi herhangi bir gıda eklenmemiş olmalı. Bu beyanı karşılayan gıdaların etiketinde "doğal olarak şeker içerir" ifadesi büyük harflerle, beyanın yapıldığı her yerde, aynı yazı tipi ve stilde, arka plan rengiyle kontrast oluşturacak şekilde yer alacak.

Enerji ve Besin Öğelerinde Karşılaştırma

Enerji ve besin öğelerinde karşılaştırmalı beyan yapılırken, aynı kategoride aynı adla ürün bulunmuyorsa, benzer ürünlerle kıyaslama yapılabilecek. Örneğin, bir firmanın "kakaolu kek" adlı ürünü için karşılaştırmalı beyan yapabilmesi için diğer firmaların ve firmanın kendine ait aynı adlı ürünleri referans alınacak. Piyasada aynı adla ürün bulunmuyorsa, benzer ürünler referans alınabilecek.