TÜTÜN ÜRETİCİSİNİN ZORLU MESAİSİ

Denizli’de tütün üretiminin büyük bölümünün gerçekleştiği Tavas’ta çiftçiler zor şartlar altında üretmek için çabalıyor.35 derece çapa yapan üreticiler hasat dönemi gözü gibi baktıkları tütün yapraklarını tek tek toplayacak.

Türkiye 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin tadını çıkarırken, kırsal bölgelerde tarımsal üretim gerçekleştiren çiftçiler için tatil yok. Kentin tütün üretiminin büyük bölümünün yapıldığı Tavas ve Kale ilçelerinde, iyi bir fiyat alma umuduyla üreticilerin çabası sürüyor.

Tavas ovasında çapa vakti gelen tütünler için üreticiler 35 derece sıcakta otları ayıklıyor, tarlı çapalıyor. Üreticiler hasat dönemi gözleri gibi baktıkları tütün yapraklarını tek tek toplayacak ve firmalara satacak.

SABAH 05.00’DE KALKIYORUZ

Bölgedeki üreticilerden Ayşe İbileme mesaiye sabah 05.00’te kalkıp başladıklarını belirtiyor. Tatil düşünmediklerini söyleyen İbileme, “Düzenli olarak bakımını yapmazsak tüm ürünü kaybederiz. Bu nedenle bize tatil yok” diye konuştu.

Yabani otların mutlaka temizlenmesi gerektiğini, aksi halde rekolte kaybı yaşadıklarını söyleyen İbileme; “Zararlı otları temizlememiz gerekiyor. Bu sıcak havalarda tarlada çalışmak kolay değil. Sabah 05.00’te kalkıyoruz. Akşama kadar tarlada çalışıyoruz. Öğle saatlerinde sıcaklar çok yoğun oluyor. Bir iki saat mola veriyoruz. Çalışmazsak bu işin üstesinden gelemeyiz” ifadelerini kulanı.

Ailesine yardım eden 14 yaşındaki Yavuz Selim de otları temizlerken ellerinin yara olduğunu belirterek; “Sürekli eğilerek çalışmak çok zor. Bayram tatilini bu şekilde ailemize yardım ederek geçiriyoruz” dedi.

 Denizli’de tütün üretiminin büyük bölümünün gerçekleştiği Tavas’ta çiftçiler zor şartlar altında üretmek için çabalıyor.35 derece çapa yapan üreticiler hasat dönemi gözü gibi baktıkları tütün yapraklarını tek tek toplayacak.

OVADA HERKES ÇALIŞIYOR

Verimli toprakları ile bilinen Tavas Ovası’nda her tütün tarlasında aynı manzara yaşanıyor. Otları elle temizleyen üreticiler daha sonra çapa makinesi ile toprağın nefes almasını sağlıyor. Çapalama ve sulamanın ardından kırıma hazır hale getirilecek ürünlerin, temmuz ayı başlarından itibaren kırımı yapılmaya başlanacak. Bu süreçte çevre köylerden gelen tarım işçileri yaprakları tek tek toplayacak. Toplanan ürünler seralarda kurutulduktan sonra işleme firmalarına satılacak. Son yıllarda bekledikleri taban fiyatı bulamayan tütün üreticileri özellikle girdi maliyetlerinin artması ile birlikte karlılıklarının düştüğüne dikkat çekiyor.

Bölgedeki üreticiler önceki yıl verilen düşük fiyatlar nedeniyle toplanarak eylem yapmış, birkaç firmanın insafına kalmaktan şikayet etmişti.