KONUT KREDİSİNDE FAİZLER UÇTU

Yüksek faiz oranları, konut kredisi ile ev almayı neredeyse imkansız hale getirdi. 1 milyon liralık konut kredisinin geri ödemesi 5 milyon lirayı geçti.

KONUT KREDİSİ MALİYETLERİ ARTIYOR

Ekonomideki dalgalanmalar, konut kredilerinin maliyetini de yükseltti. Kredilerin geri ödeme tutarları, çekilen kredi miktarının yaklaşık 5 katına ulaşıyor. Örneğin, 120 ay vadeli ve aylık yüzde 4.29 faiz oranlı 1 milyon liralık bir konut kredisinin toplam geri ödemesi 5 milyon 193 bin lirayı aşıyor. Bu kredinin aylık taksitleri ise ortalama 43 bin 179 lira oluyor.

EN DÜŞÜK FAİZ ORANI BİLE ÇOK YÜKSEK

Piyasada bulunan en düşük faiz oranı olan yüzde 3.5 ile çekilen 1 milyon liralık konut kredisinin aylık ödemesi 31 bin 352 TL'ye çıkıyor. Bu kredinin toplam geri ödemesi 3 milyon 781 bin TL'yi geçiyor. 'İlk evim konut kredisi' adıyla sunulan bu kredi, şartlara uymayanlar için alternatif faiz oranları sunuyor. Örneğin, yüzde 3.14 faiz oranıyla çekilen bir başka kredinin aylık ödemesi 32 bin 187 lira, toplam geri ödemesi ise 3 milyon 822 bin lirayı buluyor.

İPOTEKLİ SATIŞLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Merkez Bankası verilerine göre, konut kredi faiz oranları mayıs ayında yüzde 44.98’e kadar çıktı. Faizlerdeki bu artış, ipotekli satışların ciddi oranda azalmasına neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mayıs ayında toplam 110.588 konut satıldı. Kredili konut satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63.9 düşerek 9 bin 909 adete geriledi. Bu rakam, son 11 yılın en düşük mayıs ayına işaret ediyor.

AYLIK TAKSİTLER ASTRONOMİK SEVİYELERDE

Dar ve orta gelirli vatandaşlar için konut kredisi ile ev sahibi olmak neredeyse imkansız hale geldi. 1 milyon liralık konut kredisi için 12 ay vade ile ödenecek aylık taksit tutarı 69 bin 921 liraya ulaşıyor. Aylık faiz oranı yüzde 6.99 olan bu kredinin toplam geri ödemesi 8 milyon 401 bin lirayı aşıyor. Bu durumda, konut kredisi ödemeleri, asgari ücretin 4 katını geçiyor.