VERGİ PAKETİNİN AYRINTILARI BELLİ OLDU

Hükümet, bayram tatili sonrasında yaklaşık 500 milyar TL'lik gelir beklediği vergi paketini TBMM'ye getirecek. Taslağa göre, sadece küresel şirketler ve yurtiçindeki şirketlerden tahsil edilmesi planlanan asgari kurumlar vergisinin 190 milyar TL'yi bulması bekleniyor. Peki hangi sektörlerden ne kadar vergi alınması planlanıyor?

YENİ VERGİ PAKETİYLE EK GELİR HEDEFİ

Bayram tatili sonrasında TBMM'ye getirilmesi planlanan yeni vergi paketiyle birlikte çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması öngörülüyor. Taslakla Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 0,7’sine karşılık gelen ek gelir kaynağı yaratılması hedefleniyor.

KÜRESEL VE YERLİ ŞİRKETLERDEN TOPLANACAK VERGİLER

Yapılan hesaplamalara göre, küresel şirketlerden 40 milyar TL, yurt içi şirketlerden ise 150 milyar TL asgari kurumlar vergisi toplanacak. Böylece, sadece küresel ve yurt içi şirketlerden toplanan vergi miktarı 190 milyar TL'yi bulacak.

ŞAHIS İŞLETMELERİNDEN GELİR VERGİSİ

Doktor, diş hekimi, avukat, mali müşavir ve mimarlar gibi şahıs işletmelerinden yaklaşık 40 milyar TL gelir vergisi tahsil edilecek. Maliye, şahıs şirketlerini daha yakın takibe alacak.

YATIRIM FONLARINDAN VE DİĞER KAYNAKLARDAN GELİRLER

Yatırım fon şirketlerinden 7 milyar TL, kayıt dışı çalışan moto kuryelerden ise yıllık 4 milyar TL gelir vergisi elde edilecek. Ayrıca, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarından 15 milyar TL gelir bekleniyor. IBAN'la para gönderimi ve alımı yaparak vergi ziyasına neden olanlara verilen para cezaları 3 kat artırılacak, ancak elde edilecek gelir miktarı henüz bilinmiyor.

DİĞER EK GELİRLER

Taslakta yer alan diğer ek gelirlerin (yurtdışı harçlarının artırılması vb.) miktarı ise 200 milyar TL'yi buluyor. Böylece toplamda 500 milyar TL'lik bir gelir hedefleniyor.