30 BİN TL CEZA KESİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ticareti azaltmak amacıyla fiş ve fatura düzenlemeyenlere ağır cezalar getiriyor. Yeni düzenlemelerle 30 bin TL'ye kadar ceza uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir artırıcı düzenlemeler kapsamında fiş ve fatura gibi belgeleri düzenlemeyenlere ve bu belgeleri almayanlara yönelik ağır yaptırımlar getiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) hazırladığı yeni öneriler, kayıt dışı ticareti azaltmayı hedefliyor.

BELGE DÜZENLEMESİNDE YENİ DÖNEM

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı yeni düzenlemeler, toplumun tamamını ilgilendiren alışverişlerde belge düzenlemesini zorunlu kılıyor. Halen, fatura ve fiş gibi belgeleri düzenlemeyenlere uygulanan ceza tutarları artırılıyor. Şu anki düzenlemeye göre, belge düzenlemeyenlere tutarın yüzde 10'u kadar ve en az 3 bin 400 lira tutarında özel usulsüzlük cezası uygulanıyor. Eğer alıcı tüketici ise ceza oranı 1/5 olarak uygulanıyor.

CEZALARDA ÖNEMLİ ARTIŞ

GİB, yeni dönemde hem alıcı hem de satıcılara uygulanan cezanın artırılmasını öngörüyor. Satıcılar açısından, belge düzenine uyulmadığı durumda ceza tutarının 3 bin 400 liradan asgari 30 bin liraya yükseltilmesi öneriliyor. Eğer satış bedeli yüksekse, düzenlenmeyen tutarın yüzde 30'u kadar özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ancak, alıcılar 5 gün içinde belge düzenlenmemesini GİB'e bildirirse cezadan kurtulabilecek.

HESABINI BAŞKASINA KULLANDIRANLARA AĞIR CEZA

Satışlarını şirket hesabı yerine ailesi veya başkasının IBAN hesaplarına yönlendiren şirketler ile kendisine ait hesabı bu kişilere kullandıranlara da ağır yaptırımlar getiriliyor. Her iki tarafa da asgari 30 bin lira, azami 20 milyon lira olmak üzere işleme konu tutarın yüzde 10'u kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

POS CİHAZINI BAŞKASINA KULLANDIRANLARA CEZA

Son dönemlerde sıkça gündeme gelen başkasına ait POS cihazını kullananlar ile POS cihazını başkasına kullandıranlara da ağır yaptırımlar öngörülüyor. Bu kapsamda, mükellefiyet türüne göre her iki tarafa da 22 bin liradan başlayıp 90 bin liraya kadar çıkan özel usulsüzlük cezası kesilmesi planlanıyor.