RAFTA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Et fiyatları üretici seviyesinde düşerken, market ve lokantaların fiyatlarında düşüş görülmüyor. Üreticiler, bakanlıktan perakende satış fiyatlarına müdahale edilmesini talep ediyor.

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) dana ve kuzu kesim fiyatlarının son iki ayda 410 TL’den 310 TL’ye kadar gerilemesi, üreticilerin maliyetlerinde düşüş olmamasına rağmen hayvanlarını uygun fiyattan kesime göndermelerine neden oldu. Ancak, bu düşüş market ve lokanta fiyatlarına yansımadı.

KESİM FİYATLARINDA TARİHİ DÜŞÜŞ

Yılbaşında zirveye ulaşan et fiyatları, son iki aydır düşüş trendine girdi. ESK’nın kırmızı et ithalatına hız vermesi ve Kurban Bayramı’nın etkisiyle et talebinde azalma yaşandı. Ocak ayında kombinalarda dana yağsız kesim fiyatı 380-410 TL arasında seyrederken, bugün 310-325 TL seviyelerine düştü. Bu düşüş, dana kuşbaşının fiyatını 600 TL’den 450 TL’ye, kıymanın kilosunu ise 520 TL’den 410 TL’ye kadar geriletti. Ancak bu düşüşler, perakende satış noktalarına yansımadı.

Et fiyatları

ÜRETİCİLERİN TEPKİSİ: "PERAKENDEDE FIRSATÇILIK VAR"

Üreticiler, kesim fiyatlarının düşmesine rağmen market ve lokanta fiyatlarında bir düşüş olmadığını belirterek, bakanlıktan denetim talep ediyor. Besicilik yapan Mahmut İşbilen, “Dana ve kuzu kesim fiyatlarındaki düşüşe rağmen girdi maliyetlerimizde bir gerileme olmadı. Yem ve veteriner fiyatları artmaya devam ediyor. Enflasyon düşsün diye uygun fiyattan hayvanlarımızı kesime yolladık, ama perakendede fiyat düşüşü görmüyoruz. Lokantalarda yemeğin en büyük girdi maliyeti olan et olmasına rağmen fiyatlar hâlâ artıyor. Marketlerdeki sucuk, salam ve sosis gibi ürünlere hâlâ zam geliyor. Madem fiyatlar düşmeyecek, biz neden ucuz fiyattan kesime hayvan gönderiyoruz? İlgili bakanlıktan ricamız, lokanta, kasap ve marketlerin eti kaça alıp sattığına baksın” dedi.

Et fiyatları

TAVUK ETİ FİYATLARINDA DA DÜŞÜŞ

Ticaret Bakanlığı, iki ay önce tavuk eti ihracatını sınırlandırarak fahiş fiyat uygulayan firmalara idari para cezası kesmişti. Bu karar sonrası tavuk et fiyatlarında da düşüş yaşandı. Tavuk göğsünün kilosu 260 TL’den 175 TL’ye, bagetin kilosu 150 TL’den 125 TL’ye, bütün tavuğun fiyatı ise 120 TL’den 100 TL’ye kadar geriledi.

Et fiyatları

YIL SONUNA KADAR İNDİRİM BEKLENİYOR

Et ve Süt Kurumu’ndan alınan bilgilere göre, piyasanın et ihtiyacını karşılamak ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla et ithalatına devam edilecek. Sektör oyuncuları ise ithalatın sürekli değil, dönemsel bir seçenek olması gerektiğini savunarak, iç piyasada denge sağlandıktan sonra ithalatın durdurulması gerektiğini belirtiyor. Yıl sonuna kadar et fiyatlarında yüzde 10 civarında bir indirim daha bekleniyor.