İSTİHDAMDA ERİME YENİ SEKTÖRLERLE DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin istihdam deposu olan inşaat, tekstil, hazır giyim gibi sektörlerde çalışan sayısında azalma eğilimi sürüyor. Bu sektörlerde yaşanan istihdam kayıpları, ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Türkiye'de 2023 yılında özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yaşanan istihdam kayıpları, 200 binli sayıları geçmişti. 2024 yılının ilk çeyreğinde ise inşaat mevsiminin başlamasına rağmen inşaat sektöründe de istihdam azalması dikkat çekiyor. SGK verilerine göre, Ocak-Mart döneminde ücretli çalışanlar ve zorunlu sigortalı sayısında 2023 sonuna göre 78 bin 311 kişilik bir azalma yaşandı.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ KAYIPLAR

2024 yılının ilk çeyreğinde, inşaat sektöründe kayıtlı çalışan sayısında beklenmedik bir düşüş yaşandı. İnşaat mevsiminin başlaması ve kamu yatırımlarının yeniden açılması beklenirken, sektörün istihdam kaybı yaşaması dikkat çekti. Bu dönemde bina inşaatı ve bina dışı inşaatta çalışan kayıtlı çalışan kişi sayısı sırasıyla 31 bin ve 19 bin kişi azaldı. Önceki yıllarda inşaat sektöründe yaşanan bu tür durumlar yıl içinde toparlanma ile dengelenmişti, ancak bu yıl bu toparlanma henüz görülmedi.

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRLERİNDE DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki istihdam kaybı 2023 yılında 200 binden fazla olmuştu ve 2024'ün ilk çeyreğinde de bu kayıp devam etti. Bu sektörde yaşanan kayıplar, uluslararası markaların siparişlerini azaltması, sektörün kendi içinde küçülmesi ve emekli olmalar nedeniyle arttı. Hazır giyim sektöründe 17,7 bin, tekstil sektöründe ise 3,8 bin kişilik azalma yaşandı.

YİYECEK-İÇECEK HAZIRLAMA SEKTÖRÜNDE AZALMA

Turizm sektörü başta olmak üzere çeşitli sektörlere hizmet veren yiyecek-içecek hazırlama sektöründe de dönemsel olarak beklenen artışlar yerine azalma görüldü. Bu sektörde 13,1 bin kişilik bir azalma yaşandı. Diğer yandan, sezonun açılmasıyla konaklama hizmetindeki istihdamda artış dikkat çekti. Mart ayı sonu itibariyle bu sektörde artış 49,6 bin kişiyi buldu.