ÇIĞIR AÇTILAR

Aralarında Bekillili bilim insanı Özden Baltekin’in de yer aldığı ekip, geleneksel yöntemlerle 3 gün süren testi 45 dakikaya indiren yöntemi keşfetti. Ekibe alanının en prestijli ödüllerinden Longitude Ödülü verildi. 

 

Denizlili öğretmen çiftin Molekülel Biyoloji ve Genetik Mühendisi çocukları Özden Baltekin bilim tarihine geçti. Bekillili emekli öğretmen Talip Baltekin ve Hülya Baltekin çiftinin çocukları olan Özden Baltekin, doktora yapmak üzere gittiği İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde başladığı araştırmalarına kurduğu şirketle devam etmişti. 

Geleneksel yöntemlerle 3 gün süren ve kişinin antibiyotik direncini ölçen testi, bulduğu yöntemle 45 dakikaya düşüren Baltekin ve birlikte çalıştığı ekip, 10 yıldır verilmeyen Longitude Ödülü’ne layık görüldü. 

Test çığır açıcı nitelikte olarak gösterilirken, jürinin ödülün kazananını 250 başvuru arasından seçtiği öğrenildi. 

Bulunan yöntem ile hastalara ilk andan itibaren doğru antibiyotik tedavisi uygulanabilecek. Testin ilaca karşı dirençli enfeksiyonlar nedeniyle yaşanan ölümleri de azaltacağı öngörülüyor.  Testin özelikle idrar yolu enfeksiyonlarında işe yaradığı kaydediliyor. 

Test hayat kurtaran ilaçların işe yarayacağından emin olunduğu durumlarda kullanılması sağlayabileceği gibi gereksiz antibiyotik kullanımını da azaltacak.