YENİ VERGİ DÜZENLEMESİNDE ‘İZAH ET’ DÖNEMİ! 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yeni bir vergi paketi hazırlıyor. Gelirinden fazla harcayanlar, kirayı elden alanlar ve IBAN ile ödeme yapanlar için sıkı denetimler geliyor. Paket, önümüzdeki hafta meclise sunulacak. İşte yeni vergi düzenlemesinin ayrıntıları…

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirinden IBAN’la satışa, lüks harcamalardan pos cihazı kullanımına kadar birçok önemli başlıkta düzenlemeler içeren yeni vergi paketini meclise getiriyor. Vergi kaçıranlara ve gelirinden fazla harcama yapanlara ağır cezalar yolda. Özel usulsüzlük cezaları 7 bin 500 liradan başlayarak 20 milyon TL'ye kadar yükselebilecek. Örneğin, 30 bin liralık bir kirayı elden ödeyen bir kiracı, ev sahibinin yüzde 10'unu yani 3 bin lirayı maliyeye ödemek zorunda kalacak.

Vergi uzmanları, "Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve vergilendirilmeyen alanların vergilendirilmesi birçok unsuru içeriyor. Yeni vergi paketinde kiracılar da artık maliyenin yakın markajında olacak. Kirayı elden ödeyenlere ceza kesilecek," diyor.

‘FİŞ ALMAYALIM İNDİRİM YAP’ DÖNEMİ BİTİYOR

Pos cihazını başkasına kullandıranlar ve IBAN ile ödeme yapanlar da ağır yaptırımlarla karşılaşacak. 'Fiş almayalım, indirim yap' dönemi sona eriyor. Fiş düzenlememenin cezası 3 bin 400 liradan 30 bin liraya yükseliyor.

IBAN İLE ÖDEMELERE AĞIR CEZALAR YOLDA

Son dönemde berber, lokanta veya küçük esnaftan alışveriş yapıldığında ödemeler genellikle IBAN ile gerçekleştiriliyordu. Maliye Bakanlığı, IBAN’la yapılan ödemeleri mercek altına aldı ve her bir fiş kesilmeyen harcama için 3 bin 400 liralık ceza kesti. Yeni vergi paketinde IBAN ile yapılan ödemelere daha ağır cezalar getirilecek.

IBAN numarasını bir esnafa verip oraya kullandıranlar için ceza 30 bin lira ile 20 milyon lira arasında değişecek.

AVUKAT VE DOKTORLARA DA VERGİ RADARINDA ‘İZAH ET’ DENECEK!

Avukat, doktor, diş hekimi, restoran, kafe ve kuaför gibi serbest meslek çalışanlarına da hasılat sorgusu geliyor. Ekipler, ayda en az 3, yılda 12 defa yoklamaya gidecek. Günlük kazançları tespit edilip beyan edilen tutarlarla karşılaştırılacak. Fark %20'den fazla ise mükellef farkı izah etmek üzere davet edilecek. İzah yeterli görülmezse düzeltme beyannamesi istenecek ve vergi incelemesi yapılacak.

100 BİN LİRA GELİRİ OLAN 200 BİN LİRA HARCARSA HESAP VERECEK

Yeni vergi paketindeki en kritik başlıklardan biri, gelirinden fazla harcama yapanlarla ilgili. Örneğin, bir vatandaşın 100 bin liralık yasal geliri görünüyor ancak maliye harcamalarına baktığında ayda 200 bin liradan fazla harcama yaptığı tespit ediliyor. Bu durumda maliye, vatandaşı çağırarak, "100 bin liralık gelirin varken bu 200 bin liralık harcamayı nasıl yaptın?" diye soracak. Böylelikle Türkiye'de yüksek gelir elde eden ancak beyan etmeyen birçok kişi kayıt altına alınacak.