HAZİRANDA ORMAN YANGINLARI 5 KAT ARTTI

Türkiye'de rekor sıcaklıkların yaşandığı haziran ayında orman yangınlarının sayısı geçen yıla göre yaklaşık 5 kat arttı. Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 2024 ilkbaharı tüm zamanların en sıcak ilkbaharı olarak kaydedildi.

Haziran ayında Türkiye'nin birçok kentinde hava sıcaklıkları 40 dereceyi aştı ve bazı şehirlerde rekor sıcaklık değerleri kaydedildi. Bu yüksek sıcaklıklar, yangın riskini de beraberinde getirdi. Orman altı bitki örtüsünün erken kuruması, alevlerin daha etkili olmasına neden oldu ve orman yangını sezonunun başladığı 1 Haziran'dan bu yana birçok kentte çok sayıda yangın çıktı.

DENİZLİ’DE PİK YAPTI

Rekor sıcaklıklar ve düşen yıldırımlar nedeniyle Denizli aynı gün 8 yangın ile mücadele etti. Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Denizli’de geçen yıl toplam 26 orman yangını çıkmış ve yaklaşık 27 hektarlık alan zarar görmüştü. Orman yangınlarının pik yaptığı temmuz ayında bu yıl sayının artmasından endişe ediliyor. 

ORMAN YANGINLARINDAKİ ARTIŞ ÇARPICI

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yıl aynı dönemde yaklaşık 5 kat artışla 399 yangın kayıtlara geçti. Geçen yıl bu dönemde yangınlardan 41 hektar ormanlık alan zarar görürken, bu yıl ise 2 bin 548 hektar ormanlık alan yangınlarda tahrip oldu.

1-21 Haziran döneminde, geçen yıl orman dışı 155 yerde yangın çıkarken, bu yıl aynı dönemde 551 orman dışı noktada yangın yaşandı.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar, Türkiye'de özellikle Çanakkale'den Adana'ya kadar uzanan bir bölgede yangın tehlikesinin ve sıklığının yüksek olduğunu belirtiyor. Bu bölge, yangın coğrafyası olarak nitelendiriliyor ve burada yangın riskinin her yıl daha da arttığı ifade ediliyor.