DENİZLİ KEKİĞİNDE HASAT ZAMANI

Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 90'ının gerçekleştiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde hasat başladı. Denizli'de sıcak hava ürün kaybına yol açtı, rekoltede yüzde 30 düşüş bekleniyor.

 

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'de kekik ekim alanlarının yüzde 91,2'sine sahip olan Denizli'de 2023 yılında 19 bin 714 hektar alanda 26 bin 983 ton kekik üretimi gerçekleştirildi. Ürettiği kekiğin yüzde 95'ini dünyanın dört bir yanına ihraç eden Türkiye'de kekik üretiminin yüzde 89,6'sı Denizli'den karşılanıyor.

Pamukkale Belediyesi tarafından yapılan başvuru sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 2021 yılında "Denizli Kekiği" adıyla coğrafi işaret tescil belgesi alınan ürünün üretimi, Denizli'de Pamukkale'nin Gözler, Uzunpınar, Kurtluca ve Güzelpınar mahalleleri başta olmak üzere Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale ilçelerinde yoğun olarak yapılıyor.

Bölgede bahar aylarında kekik tarlalarında ürünlerin dikim ve bakımını bakımını yapan üreticiler, bu mevsimde olgunlaşan kekiklerin hasadına başladı. Çiftçilerin kimi kekiği orakla biçerken, kimi de makine ile haat ediyor. Biçilen kekikler, kurutulduktan sonra patozla dövülerek çuvallara doldurulup, tüccarlara satılıyor.

denizli kekik

20 BİN HEKTAR ALANDA ÜRETİLİYOR

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Denizli'de kekik yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalara, 1992 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen kekik fideleri ile başlandı.  İl Müdürlüğünce 1994-2000 yılları arasında uygulanan yoğun eğitim ve yayım çalışmaları sonucunda ilk defa istatistiklere 2000 yılında bin 750 hektar olarak yansıyan kekik ekim alanları yıllar itibariyle katlanarak arttı ve geçen yıl 2023'te 19 bin 714 hektar alana ulaştı.

DENİZLİ KEKİĞİNDE HASAT ZAMANI

REKOLTEDE YÜZDE 30 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Gözler ve Uzunpınar başta olmak üzere bölgede kekik hasadının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Küresel ısınma ile birlikte yaşanan iklim değişikliği, bu yıl kekikte beklentilerin düşmesine yol açtı. Bahar aylarının sıcak ve kurak geçmesi, üretimi olumsuz etkiledi. Aşırı sıcaklıkların görüldüğü bu yıl rekoltede yüzde 30 düşüş bekliyoruz. Normalde dekarda 200-250 kilogram ürün alınırken, bunun 170-180 kilogramlara düşmesi söz konusu." dedi.

Denizli'nin dünyanın kekik ihtiyacının yüzde 75'ini karşıladığına işaret eden Gemici, "Bölgede 1990'lı yıllarda tütüne alternatif ürün olarak başlayan kekikte rekolte ile birlikte ekim alanları itibarıyla da azalma görülüyor. Yüzde 20 civarında kekik dışında ürünlere kayma var, sözleşmeli tütün yetiştiriciliği gibi alanlara yönelme söz konusu." ifadelerini kullandı.