KURTULUŞUN İZLERİ KORUMA ALTINDA

Denizli’nin Buldan ve Sarayköy ilçelerinde Kurtuluş Savaşı döneminde kullanıldığı ortaya çıkan toprak mevziler, ‘Tarihi sit alanı’ olarak ilan edildi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Denizli’yi ilgilendiren 3 karar yer aldı. Sarayköy İlçesi’ne bağlı Tosunlar Mahallesi Kapuz Mevkii’nde bulunan 1007 parsel numarasına kayıtlı özel tarla ile bİr bölümü tapulama harici alanda, toprak siper yapısı terpit edildi. 1921-1922 yıllarında önemli olayların yaşandığı bilgisine varılan alan, ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ özelliği taşıdığı için ‘Kapuz Mevki Tarihi Sit Alanı’ olarak tescillendi.

Buldan İlçesi Yenicekent Mahallesi Gazalikaşı Mevkii’ndeki 142 ada 978 parsel numaralı tarlanın bir bölümünde de siper tespit edildi. Askeri harp tarihi açısınden önemli olayların yaşandığı alan, ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ özelliğinden dolayı ‘Gazalikaşı Mevkii Tarihi Sit’ alanı olarak tescillendi.

Öte yandan Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Babadağ’a bağlı Ahıllı Mahallesi Tenzile Mevkii’nde 126 ada, 3 parsel numaralı tarla için yapılan ‘Eko Turizm Alanı Planı’ başvurusu incelendi. Tarlanın bir bölünde 2863 sayılı kanun kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösterdiği ortaya çıktı. Alan, ‘Tenzile Çiftlik Yerleşim Alanı 3’üncü Derece Arkeolojik Sit’ olarak tescil edildi ve alanın ‘Eko Turizm Alanı Planı’ yapılması talebinin uygun olmadığına karar verildi.