PROF. DR. ERBAY BAŞKAN ADAYI
Denizli Tabip Odası eski Başkanı Rıza Hakan Erbay, Türk Tabipler Birliği başkanlığına aday oldu. Yarış başlayacak kongrede 11 kişilik merkez konseyi belirlenecek, konsey kendi içinden başkanı seçecek.
Daha önce Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi’nde de görev yapan Denizli Tabip Odası eski Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, Türk Tabipler Birliği olağan genel kurulunda başkan adayı olarak öne çıktı.
TTB Mevcut Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın iki dönem başkanlık yaptığı için aday olamadığı kongrede üç grubun aday listesi çıkardığı öğrenildi.
Erbay; Çağdaş Hekimler Grubu ve Türk Hekimleri Birliği’nin oluşturduğu Çağdaş Türk Hekimliği Birliği adına 11 kişilik merkez konseyi aday listesiyle yarışacak.
KONGRE YARIN BAŞLIYOR
TTB’nin 76’ncı büyük kongresi yarın başlayacak. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki kongrenin ilk gününde divan seçimi yapılacak, gündem okunacak ve açılış gerçekleşecek. Kongrenin ikinci günü çalışma, mali ve denetleme raporlarının görüşülmesi ile sürecek. Adaylar da resmi başvurularını kongrenin ikinci günü divana yapacak. Pazar günü ise seçimler gerçekleşecek. Morfoloji Binası önündeki öğrenci kantininde sandıklar kurulacak, oy kullanma ve sayım işlemleri gerçekleşecek.
487 delege seçimlerde 11 kişilik merkez konseyi listesini belirleyecek. Konsey ilk toplantısında kendi içinden başkan seçecek ve görev dağılımı yapacak.
İŞTE LİSTEDEKİ İSİMLER
Türkiye’nin her bölgesinden tabip odalarından destek aldığı belirtilen Çağdaş Türk Hekimliği Birliği’nin merkez konseyi aday listesi Erbay’ın yanı sıra Ahmet Bahadır Uçar, Ali Coşkun, Ayşe Filiz Yavuz, Bahadır Öztürk, Gökhan Gedikli, Kazım Şahin, Nimet Altın, Sena Nur Yetkin, Sedat Özbay ve Serkan Özdemir isimlerinden oluştu.
Çağdaş Türk Hekimliği Birliği 1990 yılından bu yana Türk Tabipler Birliği’ni yöneten kadroların etnik ve marjinal siyasete odaklandığını, öncelikli hedefin hekimlerin haklarını temsil etmek olmadığını işaret ediyor. TTB’nin hekimlerden uzaklaştığı, kamuda çalışan hekimlerin odadan istifa ettiklerini, genç hekimlerin de kendi meslek odalarına karşı ilgilerini kaybettiğini savunuyor.
Grup, hekim hakları temeli kapsamında çalışacağı sözünü verirken, birleştirici ve güçlü tabipler birliği için yola çıktığını kaydediyor.
ÇARE ÜRETMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİK
Listelerini iki grubun ortaklığı ile oluşturduklarını kaydeden Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay; Bizim listemiz iki grubun ortaklığı ile oluşmuştur. Bu gruplar Çağdaş Hekimlik Grubu ve Türk Hekimleri Birliği’dir. Hekimlerin ve hekimliğin düştüğü ve düşürüldüğü acı tabloya çareler üretebilmek için bir araya geldik.
Bizim çabamız TTB’nin amacından sapmış, TTB kanununa uygun olmayan hatta yasa dışı eylem ve söylemlerle yalnızlaşmış, yıpratılmış meslek örgütümüze yeniden işlerlik kazandırabilmek, ekonomik, mesleki ve sosyal son derece büyük sıkıntıları olan meslektaşlarımıza çözümler sağlayabilmek ve ülkemizin sağlık politikalarına yön verebilecek bir ağırlıkta fikir üretebilmektir” ifadelerini kullandı.
AMAÇLARINI ANLATTI
Merkez konseyi adayı Erbay, hekimlerin mesleki sorunlarının yanı sıra ekonomik ve güvenlik sorunları yaşadığının altını çizerek Çağdaş Türk Hekimliği Birliği’nin çalışmaları hakkında şu bilgileri aktardı:
* Şiddet nedeniyle kaybettiğimiz pek çok değerli hekimimiz ve sağlık çalışanımız var. Her yıl binlerce genç pırıl pırıl insanımız yurtdışında kendisine mesleki ve sosyal çareler arıyor. Büyük bir göç sorunumuz var.
* Neredeyse her yıl mezun tüm hekimlerimizi sanki Avrupa ve Amerika için yetiştirmiş gibi oluyoruz. Bunun önüne geçmek gerekir. Bu değerli insanlara giderlerse gitsinler diyemeyiz. Çünkü bir ülkenin en değerli hazinesi iyi yetişmiş insan gücüdür.
* Bu nedenle tıp fakültesi kontenjanları kapasitesinin çok üzerinde artırılıyor, normalde ve iyi yetişmesi için olması gereken sayının 3 - 5 katı asistan kadroları açılıyor ve uzmanlık eğitimi de hızla bozuluyor. Bunun için çareler üreteceğiz.
* Örgütlülük ihtiyacı için TTB’den beklentileri olmadığı için son iki yılda hekimler sendikalara yönelmek durumunda kalmışlardır. Hekim sendikaları ile de görüşerek birlikte sorunlara çözüm arayışımızı da sürdüreceğiz.
* TTB’nin, uzmanlık dernekleri, aile hekimliği örgütlenmeleri ve serbest hekimlik yapılanmaları gibi diğer hekim örgütlenmeleri ile birlikte hareket etme yeteneğini de kazanması için çalışacağız.
Her düzeyde ve branşta çalışan her türlü hakkı, eşit, adil ve güvenli bir çalışma ortamı için mücadele edeceğiz. Emekli hekimlerimizin insanca ve hekime yakışır şekilde ekonomik ve sosyal haklarını elde etmeleri için mücadele edeceğiz.
* TTB bir an önce, hekimlerin sorunlarının çözümü için yetkililerle etkili diyalog kurabilen, dikkate alınır, saygın, kurumsal bir yapıya tekrar kavuşturulmalıdır. Meslek odalarının kuruluş amacı olan güçler ayrılığını, katılımcılığı, şeffaflığı, basın, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü, laik, sosyal hukuk devletini, anayasal demokratik parlamenter sistemi savunan bir TTB olması idealleri ile Çağdaş Türk Hekimleri Birliği olarak TTB yönetimine adayız.