GAZİ PAŞA MEKTEBİ KÜLLERİNDEN DOĞUYOR

Çal'da Cumhuriyetin ilk ilkokullarından biri olan ve 2019 yılında çıkan yangında ağır hasar gören Gazi Paşa Mektebi'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, tarihi okulda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

 

Denizli'nin Çal ilçesinde 1924 yılında yapımına başlanılan Gazi Paşa İlk Mektebi, 1928 yılında tamamlanarak eğitim öğretime açıldı. İsmailler Mahallesi Denizli Caddesi'ndeki Gazi İlköğretim Okulu'nun 1999 yılında başka bir yere taşınmasından sonra tarihi okul Öğretmenevi ve Halk Eğitim Merkezi olarak çeşitli etkinliklerde kullanılıyordu.

Gazi Paşa Mektebi

YANGINDA BÜYÜK HASAR GÖRDÜ

Projesini Mimar Kemalettin Bey'in çizdiği ve neoklasik tarzda inşa edilen iki katlı Çal Gazi Paşa İlk Mektebi, 2019 yılında çıkan yangında ağır hasar aldı. Sekiz derslik ile üç idare odası bulunan tarihi binayı alevler sararken, ahşap ve kagir bir yapı olan okul büyük zarar gördü. Tarihi binanın restorasyonu, Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından geçen yıl ihale edildi.

Gazi Paşa Mektebi

VALİ COŞKUN İNCELEMELERDE BULUNDU

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Çal Kaymakamı Ahmet Baz ile birlikte restorasyon çalışmaları devam eden Gazi Paşa Mektebi'nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Anadolu'daki eğitim ateşini yakan okullardan Çal Gazi Paşa Mektebi'nin Kültür Evi olarak hizmet vermesi planlanıyor.