6 AY-6 BİN KM UYGULAMASI UZATILDI

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasında yaşanan fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı 1 Temmuz'da dolacak olan 6 ay-6 bin kilometre uygulaması ile ilan kısıtlamasını 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Otomotivde daha önce 7 Temmuz olarak açıklanan güvenlik yönetmeliğinin yürürlük tarihi yerli araçlar için 31 Ağustos'a ertelendi.

Ticaret Bakanlığı, "Otomotiv Ticaretinde 6 Ay - 6 Bin Kilometre ve İlan Kısıtlaması" düzenlemelerinde süreyi uzatıyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, otomotiv piyasasında geçen yıl ve önceki yıl yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ile stokçuluk faaliyetlerini ortadan kaldırmak ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi.

Bu kapsamda, "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili satıcılar ve bireysellerce motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlanması veya satışının 1 Temmuz 2024'e kadar yapılamayacağına ilişkin yeni düzenlemelerin hayata geçirildiği hatırlatılan açıklamada, aynı şekilde "ilan kısıtlaması"yla güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satış ilanın verilemeyeceği belirtildi.

İKİ DÜZENLEME 6 AY UZATILDI

Bugüne kadar 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığı bildirilen açıklamada, "Ticaret Bakanlığımızca yapılan düzenleme ve denetimler neticesinde; sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek satışa sunulması yoluyla haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilmiş, sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlanarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmalarına imkan sağlanmış ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellenerek tüketici mağduriyetleri ortadan kaldırılmıştır. Bu doğrultuda, söz konusu kazanımlar göz önünde bulundurularak, ilgili 2 düzenlemenin de 6 ay süreyle 1 Ocak 2025'e kadar yeniden uzatılmasına Ticaret Bakanlığımızca karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Bu çerçevede, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışlarının noterlikler tarafından engellenmesine devam edilecek.

YERLİ ARAÇLARDA GÜVENLİK YÖNETMELİĞİ AĞUSTOSA ERTELENDİ

Öte yandan, otomotiv sektöründe 7 Temmuz'da yürürlüğe girmesi beklenen güvenlik yönetmeliği GSR II, Türkiye'de üretilen ve "ulusal tip onayı" olan yerli araçlar için 31 Ağustos'a ertelendi. Resmi Gazete'de dün yayımlanan karara göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı otomotiv sektöründe genel güvenlik yönetmeliği uygulamasını 31 Ağustos 2024 tarihine ertelendi. Değişiklik sadece ulusal tip onayı ile üretilen araçları kapsıyor. Buna göre, tip onayı mevcut M1, N1, O1 ve O2 araç kategorisi için yeni imal edilecek araç, aksam ve ayrı teknik ünite için uygulama tarihi 31 Ağustos'a uzatıldı.

Yerli ve ithal markaların, yeni güvenlik regülasyonunu kapsamayan araçlarını mayıs ve haziran aylarında indirim kampanyalarıyla elden çıkarmaya çalışması, daralma eğilimine giren otomotivde satışları da hızlandırdı.

GENEL GÜVENLİK YÖNETMELİĞİ

"Genel Güvenlik Düzenlemesi" sıfır araçların yeni özellikler ve donanımlar eklenerek daha güvenli hale getirilmeleri için Avrupa Birliği tarafından hayata geçirildi. Dünya genelinde "General Safety Regulation" (GSR 2)'yi 2020 yılında imzalayan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Bu doğrultuda üretilen veya satılan binek, hafif ticari ve ağır ticari tüm sıfır araçlarda çok daha güvenli bir sürüş deneyimi sunmak için gerekli değişikliklerin yapılmış olması gerekiyor.