YÜKSELEN PAZARDA SEVİNDİREN GELİŞME

Denizli’de bazı kooperatif ve küçük girişimcilerin de ihracata yönelmesiyle birlikte bu sektördeki ihracat artış oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti. 

 

Denizli İhracatçılar Birliği, kuru meyve sektöründen yapılan ihracatın yüzde 48 oranında artış gösterdiğini duyurdu. Denizli’de kısa bir geçmişe sahip olan sektörde son dönemde bazı kooperatif ve küçük girişimciler de ihracata yönelince sektör ihracatı önemli mesafe aldı.  

Bu kalemde Ocak-Mayıs dönemlerini kapsayan ihracat verileri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artış göstererek 12,3 milyon dolara ulaştı. 

Aynı dönemde sektör kentin toplam ihracatında yüzde 8’lik yere sahip oldu. 

hüseyin memişoğlu

AB ÜLKELERİ YOĞUNLUKTA

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu bu sektörden yapılan ihracatın yüzde 73’lük bölümünün Avrupa ülkelerine gittiğini duyurdu. Memişoğlu 5 aylık verileri değerlendirerek; “Denizli’nin kuru meyve ve mamulleri sektörü ihracatı 2023 yılında yüzde 34 oranında artışla 21,8 milyon dolar değerinde gerçekleşti. İlimizden özellikle leblebi, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kuru kayısı, yer fıstığı, çam fıstığı ve kuru üzüm gibi gıdaların ihracatı gerçekleşiyor. Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 73 payla sektör ihracatında ana pazar olarak konumlanıyor. 2024 yılının Ocak-Mayıs dönemini kapsayan ilk 5 ayında Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, İspanya ve Hollanda’nın ön plana çıktığını görüyoruz. Diğer yandan, ABD’ye kuru meyve ihracatı aynı dönemde yüzde 90’nın üzerinde artış gösterdi.

Sağlık açısından vazgeçilmez olmaya devam edecek olan geleneksel kuru meyveleri 40 ülkeye ihraç ediyoruz. Pazar çeşitliliğinin giderek artacağına inanıyoruz. Denizli’nin ihracat artışıyla dikkat çeken sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı. 

kuru meyve ihracatı

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMA DİKKAT ÇEKTİ 

Kuru ve kabuklu meyvelerin üretiminde ve ihracatında ülkemizin dünya genelinde lider konumda olduğunu belirten DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Bu konumu korumak adına, Avrupa’nın ana gündemi olan sürdürülebilirlik konusunun, sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın da ana gündemleri olması gerekiyor. Tüketici tercihlerinin ve beklentilerinin değiştiği bir dönemdeyiz. Bu değişime ve dönüşüme ayak uydurmak ancak sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleştirilen üretim metotlarıyla mümkün olduğunun bilincindeyiz.

Kuru meyve ihracatının sürdürülebilir tarım uygulamaları, ürün çeşitliliğinin zenginleştirilmesi ve kaliteden ödün vermeyen gıda anlayışı ile güçlü artışını sürdüreceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.