CEVDET YILMAZ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kira gelirlerinden stopaj alınacağı iddialarına son noktayı koydu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kamuoyunun merakla beklediği yeni vergi paketi hakkında açıklamalarda bulundu. CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtlayan Yılmaz, kira gelirlerinden stopaj alınacağı iddialarını kesin bir dille yalanladı. Yılmaz, "Şu anki çalışmamızda böyle bir şey söz konusu değil. Zaten mevcut sistem 500 liranın üzerindeki kiraların bankalar üzerinden yatırılmasını öngören bir sistemimiz var" dedi.

FATF GRİ LİSTESİ VE TÜRKİYE

Türkiye'nin bir süredir Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri listesinde olduğunu belirten Yılmaz, bu konunun yarın Singapur'da gerçekleştirilecek FATF Genel Kurul toplantısında değerlendirileceğini ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de Singapur'da olduğunu hatırlatan Yılmaz, Türkiye'nin listeden çıkmak için gerekli tüm düzenlemeleri yaptığını vurguladı. "Kripto parayla ilgili düzenleme eksik deniyordu. O da tamamlandı," diyen Yılmaz, teknik açıdan bir problemin bulunmadığını belirtti.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Yılmaz, geçtiğimiz yıl açıklanan 3 yıllık Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde enflasyonu düşürmeye yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Enflasyonda tek haneli rakamların 2026'da yakalanacağına inandıklarını dile getiren Yılmaz, "Vatandaşın derdi, sorunu neyse bizim de temel derdimiz, temel önceliğimiz odur. Bugün vatandaşımızın en temel meselesi enflasyonsa bizim de en temel meselemiz bu" ifadelerini kullandı.

VERGİ POLİTİKALARI

Vergi düzenlemeleri konusunda toplumsal hassasiyetlerin dikkate alındığını belirten Yılmaz, kayıt dışılığın azaltılması ve kayıtlılığın artırılmasının önemli öncelikleri arasında olduğunu ifade etti. Yılmaz, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında bir çalışma olmadığını ve enflasyonu artırıcı vergilere sıcak bakmadıklarını belirtti.

OVP GÜNCELLEMELERİ VE BÜTÇE AÇIĞI

Orta Vadeli Program'ın eylülde güncelleneceğini bildiren Yılmaz, "Ana politika setimizi değiştirmeyi düşünmüyoruz. Ancak bir yıllık süreçte dünyada ve Türkiye'de gelişmeler oldu. Bu gelişmeler ışığında programımızın makro ekonomik çerçevesini güncelleyeceğiz" dedi. Ayrıca, bu yıl öngördükleri bütçe açığının oldukça altında bir rakamla yılı bitireceklerini ve gelecek yıl bütçe açığını Maastricht kriterlerine uygun olarak yüzde 3'ler civarına düşüreceklerini ifade etti.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in erken seçim öngörüsüne yanıt veren Yılmaz, dört yıllık seçimsiz dönemin Türkiye için tarihi bir fırsat olduğunu belirtti. "Uzun zamandır Türkiye ilk defa böyle bir fırsat yakaladı. Bu fırsatı da hiçbir şekilde heba etmeye niyetimiz yok" diyen Yılmaz, erken seçim tartışmalarının parti içi mücadelelerin yansıması olabileceğini düşündüğünü belirtti.

KİT'LER VE YÖNETİM KURULLARI

Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) daha etkin ve verimli hale gelmesi için çalışmalar yapıldığını belirten Yılmaz, bir kişinin birden fazla yönetim kurulunda yer alması durumunda sadece tek bir yerden ücret alabilmesine yönelik sınırlama getirmeyi planladıklarını açıkladı.