PAÜ’DE ‘ZEN’ SERGİSİ

Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. S. Çiğdem Koçak tarafından oluşturulan ‘Zen Dalgaları’ isimli tekstil sergisi açıldı. 20 eserin yer aldığı sergi, 4 Temmuz’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi S. Çiğdem Koçak’ın ‘Zen Dalgaları’ isimli tekstil sergisi, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı. Açılışa; Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Zengin de katıldı. 20 eserin yer aldığı sergi, 4 Temmuz Perşembe gününe kadar açık kalacak.

“ZEN FELSEFESİ JAPON ESTETİK KAVRAMININ TEMELİNİ OLUŞTURMAKTA”

Açılışta Zen felsefesine ilişkin bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi S. Çiğdem Koçak; “Zen felsefesi; doğadaki uyumu, varoluşun geçiciliğini ve dönüşümü yansıtmaktadır. Zen’de boşluk, yokluk değil, potansiyeldir. Bu felsefe Japon estetik kavramının temelini oluşturmakta ve kusurlu, geçici, tamamlanmamış olanın çekiciliğini yansıtmaktadır. Doğayı bir öğretmen ve rehber olarak gören ve ilham alan Zen, ışık ve karanlık arasındaki etkileşimde ikilik ve uyum kavramını vurgulamaktadır. Bu felsefenin kalbinde sadelik, farkındalık ve şimdiki an ile derin bir bağ kurabilmek esastır. Zen, boşluğun özgürleştirici kucaklamasını ve doğadaki her şeyin birbirine bağlılığını bize hatırlatmaktadır” dedi.

PAÜ’DE ‘ZEN’ SERGİSİ

ZEN DESENLERİ DOĞADAN İLHAM ALIYOR

Zen felsefesinin doğallığı ve sadeleşmeyi öncelikli kıldığını ifade eden Koçak; “Zen estetiği, sanattaki minimalist form ve ayrıntılarda kendisini bulmaktadır. 20 eserden oluşan bu sergi, Zen felsefesi merceğinde sanat deneyimi yaşamaya bir davettir. Her eser, Zen’in dünyayı görme biçiminin bir kanıtıdır. Doğadan ilham alan Zen desenleri, keçe üzerinde mumlu batik tekniği ile yorumlanmıştır.  Zerdeçal, sumak, hibiskus, kuşburnu, mor lahana, safran, kahve, çay gibi doğal boyalar ile boyanmıştır. Ayrıca eserler daire şeklindeki varaklı tüller ile süslenmiştir. Daire şeklindeki bu tüller evrendeki sonsuzluğu yansıtmaktadır” ifadelerini kullandı.

PAÜ’DE ‘ZEN’ SERGİSİ