14 BİN TON BEKLENİYOR

Türkiye'de kekik üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının gerçekleştiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde bu yıl hasat erken başladı. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun'un katıldığı hasatta bu yıl 150 bin dekar alandan 12-14 bin ton civarında rekolte beklendiği bildirildi.

Dünya kekik ihtiyacının yüzde 75'ini karşılayan Türkiye'de kekik üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının gerçekleştiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde bu yıl hasat dönemi, yaşanan kuraklık ve yüksek sıcaklıkların da etkisi ile daha erken başladı. İl genelinde hasat devam ederken, Güney İlçesine bağlı Aydoğdu Mahallesinde gerçekleştirilen kekik hasadına Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Güney Kaymakamı Ahmet Murat Türbe, Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet Üge, ilçe müdürleri ile teknik personellerin yanı sıra muhtar ve çiftçiler katıldı.

Aydoğdu Mahalle Muhtarı Cemal Asar, yaptığı konuşmada, kendilerine her zaman destek olan ve katılımlarından dolayı Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun'a, Güney Kaymakamı Ahmet Murat Türbe'ye, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine teşekkürlerini iletti.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet Üge de konuşmasında, Türkiye genelinde kekik üreticilerinin karşılaştığı sıkıntıların, özellikle pandemi döneminde tıbbi aromatik bitkilere olan ilginin artmasıyla daha belirgin hale geldiğini belirterek, "Talebin ani artışı, üreticileri hızlıca üretim kapasitelerini artırmaya yönlendirmiş ancak talep dengesizliği ve içinde bulunduğumuz ekonomik koşulların belirsizliği, üreticilerin karar alma süreçlerini zorlaştırmıştır." dedi.

ÜRÜN MİKTARI DÜŞTÜ

Yağış miktarındaki değişimler ve yabancı otların zararının, kekik üreticilerinin karşı karşıya olduğu diğer zorluklardan Pyrrolizidine Alkoloid (PA)'yı öne çıkardığını ve yabancı ot bulaşmasına karşı kekik üreticilerinin bilinçlendirildiğini belirten Üge, "Bu yıl, geçen yıllarda kekiklerine bakamayan üreticilerin fazla olmasından dolayı ayrıca ben bu işi kolay bir iş olarak görüyordum, ek iş olarak ben bunu yapabilirim, hafta sonları uğraşarak da nasıl olsa bir şekilde idare ederim diyen, diğer insanların da öyle olmadığını görerek bıraktığı bir yıl oldu. Bu nedenle biraz hem alan düştü hem yağışın olmamasından dolayı yabancı otlar da gelişmedi, sıcaklıkların etkisiyle de ürün miktarı da tabii biraz az. Yani bu iş böyle böyle dengeyi bularak gerçekten bu işi yapan üreticiler emeğinin karşılığını alacaktır." ifadelerini kullandı.

Vali Coşkun da Aydoğdu Mahallesi'nde devam eden kekik hasadına katılarak çiftçilerin emeklerine şahit olmak istediklerini belirterek, "Üreticilerimizin alın teriyle ortaya çıkan bu ürünlerin ekonomimize önemli katkıları var. Her bir çiftçimize bereketli ve hayırlı kazançlar diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından kekik üreticileri ile birlikte sektörün sorunları ve çözümlerine yönelik istişarede bulunuldu.

Türkiye'de kekik üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının gerçekleştiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde bu yıl hasat erken başladı. Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun'un katıldığı hasatta bu yıl 150 bin dekar alandan 12-14 bin ton civarında rekolte beklendiği bildirildi.

TESCİLLİ DENİZLİ KEKİĞİ

Denizli'de 2023 yılında 19 bin 714 hektar alanda 26 bin 983 ton kekik üretimi gerçekleştirilirken, 2024 yılında yaklaşık 150 bin dekar alandan 12-14 bin ton civarında rekolte beklenmekte olup kekik piyasasında fiyatların ürünün kalite ve randımanına göre 40-50 TL/kg civarında olduğu açıklandı. "Denizli kekiği" olarak coğrafi işaret belgesine sahip ürünün üretimi, Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale ilçelerinde en yoğun yapıldığı yerler. Türkiye kekik ekim alanlarının yüzde 91,2'sine sahip olan Denizli, üretimin yüzde 89.6'sını karşılıyor.

Türkiye'de kekik üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının gerçekleştiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde bu yıl hasat erken başladı. Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun'un katıldığı hasatta bu yıl 150 bin dekar alandan 12-14 bin ton civarında rekolte beklendiği bildirildi.

Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı bulunan kekik, Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler dış ticareti içerisinde oldukça önemli bir yere sahip. Dünyada kekik dış ticaret hacmi doğadan toplananlarla birlikte 25 bin ton civarında olup bunun yaklaşık yüzde 70-75'i Türkiye tarafından karşılanmakta. 2023 yılında 16.966 ton kekik ve 68,5 ton kekik yağı ihracatından 55,2 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Bu verilere göre dünya kekik üretimi ve ticaretinde Denizli ayrı bir yere sahiptir. Denizli'de üretilen kekikler başta ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyor.

Konuşmaların ardından kekik üreticileri ile birlikte sektörün sorunları ve çözümlerine yönelik istişarede bulunuldu.