KİRALARDA YENİ DÖNEM

Konut kiracılarını korumak için uygulanan yüzde 25 zam sınırı 2 Temmuz itibarıyla sona eriyor. Kira artışları yeniden 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacak. Ev sahipleri bu üst sınırı aşamayacak; zam dönemi temmuz öncesi olan kiracılardan yeni bir artış talep edilemeyecek.

YÜZDE 25 ZAM SINIRI HANGİ DÖNEMİ KAPSIYOR?

8 Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde ile konut kiralarında uygulanan yüzde 25 üst sınır, 2 Temmuz 2024 itibarıyla sona erecek. Bu uygulama, kiracıları yüksek enflasyon döneminde korumak amacıyla getirilmişti.

TEMMUZDA KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANACAK?

Kira sözleşmelerinde yenileme dönemi gelenler, bir önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalamasına göre kira zammı yapacak. Bu, Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.

TÜFE ORTALAMASI ÜZERİNDE BİR ARTIŞ TALEP EDİLEBİLİR Mİ?

Kira sözleşmelerinde TÜFE 12 aylık ortalamasının üzerinde yazılan artış şartları geçersizdir. Temel artış oranı kiracı için TÜFE 12 aylık ortalamasıdır.

TEMMUZ AYI ÖNCESİNDE ZAM YAPAN KİRACILAR NE OLACAK?

Örneğin, nisandan nisana yenilenen sözleşme ve yapılan zam için halihazırda yüzde 25 sınırı uygulandı. Ev sahibi, yeni bir zam dönemi için nisan 2025’i beklemek zorunda kalacak.

2 TEMMUZ ÖNCESİNDE ARTAN KİRALARDA DURUM

2 Temmuz öncesinde kira artışını yüzde 25 olarak yapan konut kiracısı, 2 Temmuz sonrasında ayrıca ek bir zam veya fark zam artışı yapmayacak. Bu kiracılar için bir sonraki yıl yenileme döneminde TÜFE 12 aylık ortalaması kapsamında artış yapılacak.

SÖZLEŞMELERDE SABİT KİRA ORANI BELİRLENEBİLİR Mİ?

Konut kira zammı için 12 aylık TÜFE ortalaması üst sınırdır. Bu sınırı aşmayan bir oran belirlenmesi mümkün ancak bunu aşacak bir talep geçersizdir.

DAVA SÜRECİ DEVAM EDENLERİN DURUMU

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlık davaları ve arabulucu süreçleri devam ediyor. Bu durumdaki kiracılar da zam yapma dönemi geldiğinde mevcut oranı uygulayacak.

EV SAHİBİ HANGİ KOŞULDA KİRAYI ARTIRABİLİR?

Ev sahipleri, kira sözleşmesi 5. yılını tamamlayana kadar TÜFE oranı üzerinde bir artış talep edemez. 5. yıl tamamlandıktan sonra kira tespit davası açma hakkı vardır.

KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA SÜREÇ

Kira anlaşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu 1 Eylül 2023’te başladı. Kira anlaşmazlıklarından kaynaklı tüm ihtilaflar için önce arabulucuya başvurulacak; anlaşma sağlanmazsa dava açılabilecek.

İŞ YERİ KİRALARINDA UYGULAMA

İş yerleri için kira artışlarında bir sınır uygulaması yapılmadı. Eskiden olduğu gibi TÜFE ortalamasında kira zammı devam ediyor.