TBMM'DE BU HAFTA ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, ulaştırma alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine başlanacak. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ise Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'ni ele alacak. İşte detaylar:

Haftalık çalışmasına 2 Temmuz Salı günü başlayacak olan TBMM Genel Kurulu, Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele alacak. Bu teklif kapsamında:

  • Demirleme Ücret Tarifesi: Demirleme ücretleri, geminin seferi, demirde kalma süresi, aylık veya yıllık toplu ödeme, demirleme nedeni, demirlediği yer gibi unsurlar göz önünde bulundurularak, geminin grostonu başına 2 lirayı geçmemek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenecek.

  • Boğazlardan Geçiş: İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçiş esnasında verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının belirlediği usul ve esaslar dahilinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

  • İdari Para Cezaları: Denizlerde kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti verenler, belirlenen yükümlülüklere aykırı hareket etmeleri halinde 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezasına çarptırılacak.

  • Havacılık Güvenlik Tedbirleri: Havaalanlarında can ve mal güvenliğini sağlamak için teknik cihazlarla yapılan kontroller sonuçlandırılamazsa, yolcular elle aramayı kabul etmedikleri takdirde havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecek.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU TEKLİFİ

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak. Teklifte öne çıkanlar:

  • Milli Eğitim Akademisi: Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek.

  • Öğretmen Adaylarına Ödeme: Hazırlık eğitimi sürecinde öğretmen adaylarına belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ödeme yapılacak.

  • Sözleşmeli Öğretmenler: Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak.

  • Disiplin ve Ceza: Öğretmenlere karşı görevleri sebebiyle "kasten yaralama", "tehdit", "hakaret" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarının işlenmesi halinde cezalar yarı oranında artırılacak.

  • Başöğretmenlik Başvurusu: Görevde olan öğretmen ve uzman öğretmenlerden, 20 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, başöğretmen ünvanı için başvurabilecek.

KOMİSYON GÜNDEMLERİ

İhtisas komisyonları toplanarak gündemdeki konuları ele alacak. Öne çıkan toplantılar:

  • Dilekçe Komisyonu: İtiraza uğrayan Başkanlık Divanı kararları ile Genel Kurula sevk edilen dilekçeleri görüşecek.

  • Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verecek.

  • İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği yetkilileri ve akademisyenler dinlenecek.

Salı ve çarşamba günleri, Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.