ELEKTRİKLİ ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT!

Elektrikli araç sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Temmuz itibariyle elektrik tarifelerine yüzde 38 oranında zam yaptı. Bu artışla birlikte, 88.5 kWh kapasiteli bir elektrikli otomobilin aylık şarj maliyeti 823 TL'ye yükseldi.

EPDK, elektrik tarifelerinde bugünden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 38'lik bir zam gerçekleştirdi. Bu zamla birlikte, evlerde kullanılan elektriğin 100 kWh bedeli 207.23 TL oldu. Konutlarda düşük kademede (240 kWh’a kadar) kullanılan elektriğin 1 kWh başına ücreti 2.07 TL, yüksek kademede (240 kWh üzeri) kullanılan elektriğin ise 1 kWh başına ücreti 3.10 TL olarak belirlendi. İş yerlerinde ise yüksek kademede elektrik birim fiyatı 1 kWh için 5.53 TL olacak.

EV VE İŞ YERLERİNDE ŞARJ MALİYETLERİ

Yeni düzenlemeye göre, 88.5 kWh batarya kapasitesine sahip ve 500 km menzilli bir elektrikli otomobilin bataryasını evde yüksek kademeden şarj eden bir kullanıcı, bataryayı tamamen doldurmak için 274.3 TL ödeyecek. Bu tutar, 1 Temmuz’dan önce 200 TL idi. Aynı aracı iş yerinde şarj etmek isteyen bir kullanıcı ise yaklaşık 490 TL ödemek zorunda kalacak.

AYLIK ŞARJ MALİYETLERİ ARTIYOR

Ayda 1.500 km yol yapan bir elektrikli araç sahibinin, evden şarj yapması durumunda aylık toplam şarj maliyeti 823 TL olacak. İş yerinde şarj edilmesi durumunda ise bu maliyet ayda yaklaşık 1.470 TL’ye çıkacak. 

ŞARJ İSTASYONU FİYATLARINA DA ARTIŞ BEKLENİYOR

Elektrik tarifelerindeki artışın ardından, Türkiye’de sayıları hızla artan özel elektrikli araç şarj istasyonu işletmecilerinin de fiyatlarında artış bekleniyor. Sektör temsilcilerine göre, şarj istasyonu işletmecileri önümüzdeki 1 ay içerisinde fiyatlarını güncelleyecek ve fiyat artış oranı yüzde 20 ila 30 arasında değişecek.